پیشرانه- هرچند وزارت صمت سیزدهم با استفاده ابزاری از سامانه فروش یکپارچه و عرضه های قطرهچکانی توانسته است ناتوانی در دست یابی به اهداف واردات خودرو را مدیریت کند؛ اما با توجه به انتخاب رئیس جمهور جدید این پرسش نیز وجود دارد که آیا مسیر تازه ای برای واردات خودرو ایجاد خواهد شد؟ رئیس دولت […]
پیشرانه- هرچند وزارت صمت سیزدهم با استفاده ابزاری از سامانه فروش یکپارچه و عرضه های قطرهچکانی توانسته است ناتوانی در دست یابی به اهداف واردات خودرو را مدیریت کند؛ اما با توجه به انتخاب رئیس جمهور جدید این پرسش نیز وجود دارد که آیا مسیر تازه ای برای واردات خودرو ایجاد خواهد شد؟
رئیس دولت چهاردهم در مناظرات انتخاباتی خود نسبت به وضعیت امروز صنعت خودروسازی کشور انتقاد داشت. پزشکیان در یکی از مناظرات گفت که چرا باید لندکروز۲۰ هزار دلاری ۱۰۰ هزار دلار فروخته شود.
گذشته از پاسخ های مختلف و متوعی که برای این پرسش می توان ارائه کرد، باید به نکاتی نیز اشاره کرد.
یکی از اصلی ترین دلایل گران فروشی خودروهای وارداتی را باید حقوق ورودی دانست که در دولت سیزدهم افزایش یافت. دولت برعکس آنچه که در خصوص واردات ادعا کرده بود ، مسیر دیگری را پیش گرفت.
فاطمی امین، اولین وزیر صمت دولت سیزدهم مدعی بود که با ازسرگیری واردات و تزریق ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو به بازار،هم شاهد کاهش قیمت ها و هم شاهد افزایش رقابت و کیفیت خواهیم شد.
البته در ظاهر این امر امکان پذیر بود؛ چون محدویت واردات در دولت قبلی و توام شدن آن با تحریمها داخلی و خارجی به سکوی پرواز قیمت ها دربازار خودرو بدل شده بود.
فاطمی امین هم قصد داشت با استفاده از واردات و تحقق وعده های وارداتی، زمینه های کاهش قیمت را فراهم کند.
با این وجود آنگونه که تا به امروزپیش رفته است مشخص می شود که وی پیش از آغاز کار و ابلاغ آئین نامه واردات خودرو، مسائل بسیاری را نادیده گرفته بود.شاید هم می خواسته تا نهادها و سازمان های مرتبط و درگیر را در عمل انجام شده قرار بدهد؛ اما در نهایت خودش در شرایطی قرار گرفت که با دریافت کارت قرمزاز مجلس مجبور به خروج از دولت شد.
با این حال واردات خودرو به سرانجام خاصی نرسیده است. چرا که بر اساس آمار تا به امروز تعداد خودروهای وارد شده به کشور از مرز ۱۵ هزار دستگاه ها هم عبور نکرده است. یعنی با گذشت بیش از دو سال از آغاز، دولت نتوانسته است شرایط کار را برای فعالان این عرصه فراهم کند.
البته به گفته متولیان واردات کار در حال انجام است و حتی وزیر صمت مدعی است که بنادر دیگر برای خودروهای وارداتی جا ندارد.
ولی از نظر مردم واردات زمانی به انجام می شود که خودروها به درستی عرضه و در زمان کوتاهی تحویل داده شود. تا زمانی که این خودروها تردد در خیابان ها را آغاز نکنند، در عمل اقدامی صورت نگرفته است.
در این شرایط مردم توقع دارند که دولت چهاردهم به رغم مشکلاتی که وجود دارد، این پروژه بی سرانجام را به مسیر درستی هدایت کند. آیا دولت پزشکیان توانایی لازم را دارد و می تواند امکانات مورد نظر برای سرعت گرفتن واردات را فراهم کند؟
نظر شما چیست؟