بررسی صورتهای مالی دومین خودروساز بزرگ ایران در سال 1402
زیان انباشته سایپا در سال گذشته به ۱ میلیارد دلار رسید
یکشنبه - 7 مرداد 1403
پیشرانه – گروه خودروسازی سایپا یکی از شرکتهای قدیمی و البته جزو نخستین صنایع خودروسازی در ایران با سابقه همکاری با شرکتهای بزرگ خودروسازی است. شرکتهایی که امروز مردم در انتظار ورود خودروهای آن به صورت وارداتی هستند، روزی با شرکت سایپا قرارداد همکاری داشته و در خطوط تولید این شرکت محصولات روز دنیا را […]
فهرست محتوا
پیشرانه – گروه خودروسازی سایپا یکی از شرکتهای قدیمی و البته جزو نخستین صنایع خودروسازی در ایران با سابقه همکاری با شرکتهای بزرگ خودروسازی است. شرکتهایی که امروز مردم در انتظار ورود خودروهای آن به صورت وارداتی هستند، روزی با شرکت سایپا قرارداد همکاری داشته و در خطوط تولید این شرکت محصولات روز دنیا را تولید میکردند.
با این وجود این شرکت طی سالهای اخیر در بدترین شرایط خود قرار گرفته و محصولات این شرکت عملا تبدیل به سوژه و مثال برای نا ایمن بودن و… شدهاند.
بررسی وضعیت صورتهای مالی این شرکت در سال گذشته نیز نشان از روندی نزولی و افزایش زیان در این شرکت دارد. روند نزولی نه تنها در بحث مالی بلکه در حوزه تولید نیز این شرکت در حال واگذاری بازار به رقبای خود است.
از بازار خودروهای سواری گرفته تا خودروهای تجاری، عملکرد این شرکت دارای نوسان بسیاری است. اگر خودرو نیسان آبی وجود نداشت، این شرکت در بخش خودروهای تجاری سبک نیز عملا بازار را به دیگر شرکتها واگذار کرده بود. این در حالی است که سازمان استاندارد ظاهرا جلوی تولید این محصول را گرفته است و این یعنی واگذاری بازار خودروهای تجاری سبک به دیگر شرکتها خواهد بود.
رشد زیان مالی شرکت در سال ۱۴۰۲بررسی صورتهای مالی شرکت سایپا (شرکت اصلی) نشان میدهد که هرچند درآمدهای عملیاتی این شرکت در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱، ۴۴ درصد افزایش پیدا کرده و به ۸۶ هزار میلیارد تومان رسیده اما بهای تمام شده این شرکت نیز با رشد ۳۰ درصدی طی این مدت به حدود ۹۰ همت رسیده است.
این روند باعث شده تا سایپا زیان خالص ۱۳ هزار میلیارد تومانی را تولید کند. همچنین بر اساس صورتهای مالی تلفیقی گروه خودروسازی سایپا در سال مالی ۱۴۰۲، زیان خالص این شرکت به بیش از ۲۲ همت رسیده است. این یعنی شرکتهای زیرمجموعه و وابسته این شرکت بیش از ۹ هزار میلیارد تومان زیان تولید کردهاند.
زیان انباشته شرکت سایپا در سال مالی ۱۴۰۲ چقدر است؟
بر اساس گزارش مالی شرکت زیان انباشته شرکت سایپا در سال ۱۴۰۲ به بیش از ۵۱ هزار میلیارد تومان و در حدود ۱ میلیارد دلار رسیده است. همچنین نتایج عملکرد این گروه و شرکت سایپا نیز منجر به زیان خالص ۲۰ هزار میلیارد تومان و ۱۴ هزار میلیارد تومانی شده که بر اساس گزارش حسابرس این زیان متاثر از مازاد بهای تمام شده نسبت به بهای فروش محصولات است.
این بهای تمام شده از رشد حقوق دستمزد هزاران پرسنل این شرکت گرفته تا افزایش قیمت مواد اولیه را در برمیگیرد. جمع داراییهای شرکت نیز ۹۸ همت است در حالی که جمع بدهیهای شرکت ۱۳۰ هزار میلیارد تومان است.
گفتنی است که این اعداد تا پایان سال ۱۴۰۲ محاسبه شده و در پنجمین ماه از سال ۱۴۰۳ قطعا این رقم رشد بیشتری هم داشته است.
افت تولید و کاهش سهم بازار گروه خودروسازی سایپا
سهم گروه سایپا از تولید خودرو کشور در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۱ در مجموع سه درصد کاهش پیدا کرده و به ۳۵ درصد از کل بازار کشور رسیده است.
در بخش خودروهای سواری از مجموع ۱ میلیون ۱۳۲ هزار دستگاه خودرویی که تولید شده سهم سایپا تنها ۲۷ درصد بوده است. این در حالی است که این شرکت در سال ۱۴۰۱ سهمی ۳۵ درصدی از تولید خودروهای سواری داشته است. در بخش خودروهای تجاری سبک نیز که نقطه قوت سایپا در سالهای اخیر بوده این شرکت با کاهش سهم بازار مواجه شده و بیش از ۶ درصد سهم بازار را از دست داده است.
در بخش تجاریهای سنگین نیز سایپا با مجموعه گستردهای از خطوط تولید و زیرساختها تنها ۶ درصد سهم بازار را به خود اختصاص داده است. این در حالی است رقیب اصلی سایپا، یعنی ایرانخودرو بیش از ۳۳ درصد بازار خودروهای تجاری سنگین را در اختیار دارد.
متوسط حقوق ۷۷ میلیون تومانی سایپا به پرسنل خود
بر اساس محاسبات انجام شده، شرکت سایپا در سال ۱۴۰۲، برای بیش از ۹ هزار کارمند خود به طور متوسط ۷۷ میلیون در ماه پرداختی داشته است. این عدد مربوط به پرسنل شرکت اصلی است. گروه خودروسازی سایپا بیش از ۴۵ هزار پرسنل در اختیار دارد و بخش بزرگی از درآمد این شرکت صرف پرداخت حقوق میشود. این نشان از هزینه سربار بسیار فراوان این شرکت نسبت به میزان تولید که کمی بیش از ۳۰۰ هزار دستگاه خودرو در سال گذشته بوده، دارد.
اولین نفر امتیاز دهید
نظر شما چیست؟