«پیشرانه» گزارش می‌دهد

دو روی سکه بازار خودرو

شنبه - 3 شهریور 1403

پیشرانه- وزیر صمت در شرایطی کار خود را آغاز کرده است که افزایش واردات خودرو و ثبت نام دومیلیون نفری در طرح فروش ایران خودرو می‌تواند دو روی سکه بازار خودرو را به سادگی به وی نشان داده و در فهم شرایط به او کمک کند. جدیدترین آمار واردات از افزایش میزان ورود خودروهای صفر […]

پیشرانه- وزیر صمت در شرایطی کار خود را آغاز کرده است که افزایش واردات خودرو و ثبت نام دومیلیون نفری در طرح فروش ایران خودرو می‌تواند دو روی سکه بازار خودرو را به سادگی به وی نشان داده و در فهم شرایط به او کمک کند.

جدیدترین آمار واردات از افزایش میزان ورود خودروهای صفر کیلومتر به کشور خبر می دهد. 

طی ۵ ماهه اول سال جاری، ۱۵۵۰۴ دستگاه خودروی صفر به ارزش ارزش ۳۱۷ میلیون و ۴۷۶ هزار دلار وارد کشور و ترخیص قطعی شده است.

این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته تعداد ۱۳۰۹ دستگاه خودرو سواری به ارزش ۲۸ میلیون و ۳۶۷ هزار دلار وارد شده بود.

در همین مدت نیز عرضه و تحویل ها افزایش یافته است؛ البته هنوز میزان واردات و عرضه با آنچه که متولیان قبلی گفته بودند و بازار انتظار داشت فاصله زیادی دارد.

با این حال واکنش قیمت ها خودروهای وارداتی به افزایش واردات و عرضه در نوع خود جالب است. چون این مساله باعث شده که در روزهای اخیر قیمت‌های بازار با افت نه چندان محسوسی همراه شود؛ اما همین رویه می‌تواند مصرف کنندگان را نسبت به روزهای آینده امیدوارتر کند.

به عبارت بهتر، واکنش بازار نسبت به تیراژ واردات منجر به عقب نشینی قیمت ها شده است.

بنابراین شاید در وهله اول انتظار کاهش بیشتر قیمت ها و توام شدن آن با افزایش عرضه ها، سرعت روند نزولی را بیشترکند.

اما در مقابل با توجه به ثبت نام دومیلیون نفری در آخرین طرح فروش ایران خودرو، آیا می توان نسبت به آینده بازار امیدوار بود؟ آیا ثبت نام این تعداد از افراد برای ۱۲۰ هزار دستگاه منطقی است؟ آیا با این رویه می توان نسبت به ادامه افت قیمت تمام محصولات بازار خودرو امیدوار بود؟ آیا این دو روی سکه هم‌خوانی مناسبی با یکدیگر دارند؟

به بیان دیگر و با توجه به افت قیمت بعضی از محصولات وارداتی آیا می‌توان به عقب نشینی بیشتر خوش بین بود ؟ پس به چه علت ۲ میلیون نفر باید برای ۱۲۰ هزار دستگاه خودرو ثبت نام کنند؟ آیا این افراد میل و تمایلی به خودروهای وارداتی ندارند یا اینکه برخورداری از رانت قیمت گذاری دستوری این افراد را وارد لاتاری خودرو کرده است؟

در این شرایط به نظر می رسد که اتابک وزیر صمت در اولین روزهای کاری اش می تواند به درک درستی از وضعیت و شرایط بازار خودرو برسد.

از یک سو او واکنش بازار نسبت به خودروهای وارداتی را درک می کند و از سوی دیگر متوجه می شود که چه عواملی مانع از خروج تقاضای غیر مصرفی از بازار می‌شوند.

این مساله برای کسی که می خواهد با رقابتی کردن خودروسازی را اصلاح کند، اهمیت زیادی دارد.

شاید افزایش تیراژ واردات خودرو در مقطعی باعث افت قیمت خودروهای بازار شود؛ اما با قیمت گذاری دستوری جذابیت بازار همچنان پابرجا باقی خواهد ماند .

 

اولین نفر امتیاز دهید

نظر شما چیست؟