«پیشرانه» گزارش می‌دهد

هدف گذاری وزارت صمت برای مصرف کنندگان واقعی بازار خودرو

شنبه - 17 شهریور 1403

پیشرانه- با توجه به صحبت های اخیر مدیرکل دفتر خودرویی وزارت صمت مبنی بر دغدغه همسان مردم و وزارت صمت، به نظر می رسد هدف گذاری وزارت صمت برای مصرف کنندگان واقعی بازار خودروسمت و سویی جدید یافته است. در سال های اخیر با توجه به شرایط ناشی از تحریم ها، وزارت صمت با اقداماتی […]

پیشرانه- با توجه به صحبت های اخیر مدیرکل دفتر خودرویی وزارت صمت مبنی بر دغدغه همسان مردم و وزارت صمت، به نظر می رسد هدف گذاری وزارت صمت برای مصرف کنندگان واقعی بازار خودروسمت و سویی جدید یافته است.
در سال های اخیر با توجه به شرایط ناشی از تحریم ها، وزارت صمت با اقداماتی مانند، اجبار برای فروش یکپارچه سعی در تنظیم بازار خودرو داشت؛ اما برخلاف تصور تحمیل این نوع سیاست ها فقط فشار ها را بر دو طرف عرضه و تقاضا بیشتر کرد.
ثبت نام بیش از ۳ میلیون نفر برای ۱۲۰ هزار خودرو نشان می دهد که سیاست گذاری های سال های اخیر موفق نبوده و بازار خودرو همچنان با تقاضاهای غیر مصرفی درگیر است.
این مساله با واکنش های زیادی همراه شد و وزارت صمت با توجه به انتقال دولت و بحث رای اعتماد وزرای پیشنهادی، فرصتی برای پاسخگویی پیدا نکرد.
اما پس از مشخص شدن تکلیف وزارت صمت و رای اعتماد مجلس، مدیرکل دفترخودرویی وزارت صمت با حضور در رسانه ملی همراه با چند کارشناسان دیگر، علاوه بر شنیدن چالش‌ها و نظرات مختلف، به برنامه ها و دغدغه ها و اهداف وزارت صمت برای تنظیم بازار خودرو و رسیدن خودرو به دست مصرف کننده واقعی اشاره کرد.
در این نشست مهرداد خسروی با اشاره به بحث قوانینی مثل طرح جوانی جمعیت و بحث فرسوده که شرکت‌های خودروساز موظفند اجرا کنند گفت :”این عدد تناسب سی درصد از صد درصد است که اختصاص داده می‌شود؛ ولی واقعیت‌های‌ما باتوجه به اینکه حجم نقدینگی که در کشور وجود دارد و شاید سوق دادن از حالت مصرف گرایی به سرمایه داری به بحث خودرو انتقال پیدا کرده مزیتی ایجاد کرده است. یعنی با کمترین نقدینگی می‌توانید، در یک بازه سه ماهه یا شش ماهه نهایتا خودرویی را به دست بیاورید که معادل نقدینگی در اصل پرداخت شده سود حاصل شود پس این حجم نقدینگی که وجود دارد این سهل الوصول شدن نقدینگی که بعد از خرید خودرو می‌شود قاعدتا صف را تقریبا نمی‌شود که از بین برد.
در همین رابطه وی با برشمردن برخی چالش ها و همچنین تشریح وضعیت تولید اشاره که وزیرصمت بر مسائلی مانند افزایش تولید، کاهش و رفع تعهدات معوق و رسیدن خودرو به دست مصرف کننده واقعی تاکید ویژه ای دارند.
به همین دلیل وزارت صمت سیاست هایی را در نظر گرفته است که بر اساس آن بتوانند بازار خودرو را به تعادل برسانند.
به گفته خسروی وزارت صمت غیر از تمهیداتی که برای افزایش تولید به خصوص درحوزه محصولات پر تقاضا در نظر گرفته است، به دنبال برنامه و سیاست هایی است که واردات خودرو را نیز تسهیل کند.
وی همچنین اشاره کرد که وزیر صمت ، روی بحث این که باید یکسیاست‌هایی در خصوص تعادل عرضه و تقاضا و فروش‌هایکوتاه‌مدت و رفع تعهدات، خیلی تاکید کرده است.
بر اساس گفته های این مقام مسئول ، به نظر می رسد وزارت صمت قصد دارد که با ایجاد شرایط بهتر برای واردات و زمینه سازی برای تحقق اهداف تولید ، مسیرجدیدی برای بازار خودرو باز کند.
به عبارت دیگروزارت صمت به این نتیجه رسیده است که سیاست های گذشته با ایجاد محدودیت ها برای مصرف کننده و تعهد برای تولید کننده ، تنها فشار را به دو طرف عرضه و تقاضا بیشتر کرده است.
بنابراین آنها در اولین قدم تصمیم گرفته اند برنامه هایی را تدوین کنند که بر اساس آن سرعت خروج تقاضاهای غیر مصرفی از بازار بیشتر شود.

5 از 1 رای

نظر شما چیست؟