پیشرانه- عصردیروز مدیران عامل دو خودروساز بزرگ کشور به کمیسیون صنایع مجلس رفته اند تا پرسش های اعضای این کمیسیون پاسخ بدهند. اما این حضور به نوعی محاکمه نیابتی خودروسازی دولتی در مجلس دوازدهم عصر دیروز(۱۵ مهر ۱۴۰۳) مدیران عامل سایپا و ایران خودرو به کمیسیون صنایع و معادن رفتهاند. یک عضو کمیسیون صنایع و […]
پیشرانه- عصردیروز مدیران عامل دو خودروساز بزرگ کشور به کمیسیون صنایع مجلس رفته اند تا پرسش های اعضای این کمیسیون پاسخ بدهند. اما این حضور به نوعی محاکمه نیابتی خودروسازی دولتی در مجلس دوازدهم
عصر دیروز(۱۵ مهر ۱۴۰۳) مدیران عامل سایپا و ایران خودرو به کمیسیون صنایع و معادن رفتهاند.
یک عضو کمیسیون صنایع و معادن خانه ملت درخصوص چرایی این دعوت گفته است زیان انباشته و افت کیفیت خودروها دلیل این دعوت بوده است.
عزت الله حبیب زاده با بیان اینکه “وضعیت گروه صنعتی ایران خودرو و گروه خودروسازی سایپا چندان مناسب نیست، اظهار کرد: یکی از دلایل اصلی زیان انباشته و عدم تصمیمات استراتژیک، مدیریت ناکارآمد دو واحد بزرگ خودروسازی است. این موضوع منجر به عدم پاسخگویی نیاز بازار توسط دو غول خودروسازی در کشور شده است.
نماینده مردم جلفا و مرند در مجلس ادامه داد: مشکلات عدیده صنعت خودرو ناشی از حکمرانی دولت در فرآیند تولید و توزیع خودرو است که این مساله باید به حداقل برسد، واگذاری ایران خودرو و سایپا به بخش خصوصی سبب بهبود وضعیت صنعت خودرو و ایجاد رقابت میشود.
وی افزود: کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی از سید محمد اتابک، وزیر صمت درخواست بهبود و اصلاح صنعت خودرو را داشته؛ چرا که وزرای پیشین صمت با شعار ایجاد بهبود در صنعت خودرو سکان دار بخش سیاستگذار صنعتی شدند؛ اما اقدام اجرایی در این خصوص نداشتند. از همین رو مجلس شورای اسلامی در دور دوازدهم پیگیر مطالبات مردم از صنایع خودروسازی است.”
این نماینده مدیریت ناکارآمد را دلیل مشکلات عدیده و عمده این روزهای این دو خودروساز میداند؛ اما آیا واقعا می تواند این استدلال را ازسوی کمیسیون صنعتی مجلس پذیرفت؟
احضار این دو مدیر به هرعلتی که باشد از یک سو نشان میدهد که مجلس این بار در ظاهر به جد به دنبال افزایش کیفیت و کاهش زیان و بهبود اوضاع خودروسازی است و از سوی دیگر به نظر بحث خصوصی سازی بیش از پیش جدی گرفته شده و مجلس به دنبال خروج دولت از این صنعت است.
اما در اصل بازخواست این دو مدیر به دلیل ناکارآمدی، تاکید و تائید بر ناکارآمدی خودروسازی دولتی است؛ چرا که انتصاب مدیران ارشد این دو خودروساز توسط دولت انجام میشود.
هر دولتی که رأس کار قرارگرفته است، مدیران غولهای جاده مخصوص را بر اساس چارچوب فکری خود انتخاب کرده است؛ اما تا به امروز نتیجه یکسان بوده است.
درواقع حضور دولت در خودروسازی هیچ دستاوردی نداشته است و تنها مشکلات از دولتی به دولت دیگر منتقل شده و بر میزان زیان انباشته افزوده شده است.
فرض کنید که این دو مدیر هم از کار برکنار و افراد جدید جایگزین شوند؛ آیا در روندکلی کاری تاثیری ایجاد خواهد شد؟ آیا این مدیران غیر از تغییر در سطوح مدیریتی کار خاص دیگری میتوانند انجام بدهند؟
نظر شما چیست؟