«پیشرانه» گزارش می‌دهد

مردم قربانی دوئل قیمت گذاری خودرو

شنبه - 26 آبان 1403

پیشرانه- دولت و مجلس سعی دارند راهکاری مناسب برای بهبود وضعیت خودروسازان و تنظیم بازار خودرو پیدا کنند؛ اما این مساله به باعث رودرویی آنان شده است. مجلسی ها بورس کالا و دولتی ها بازار رقابتی را ترجیح می دهد. دراین میان مردم قربانی دوئل قیمت گذاری خودرو شده و تنها کام واسطه ها شیرین […]

فهرست محتوا

پیشرانه- دولت و مجلس سعی دارند راهکاری مناسب برای بهبود وضعیت خودروسازان و تنظیم بازار خودرو پیدا کنند؛ اما این مساله به باعث رودرویی آنان شده است. مجلسی ها بورس کالا و دولتی ها بازار رقابتی را ترجیح می دهد. دراین میان مردم قربانی دوئل قیمت گذاری خودرو شده و تنها کام واسطه ها شیرین مانده است.

بعد از مخالفت وزیرصمت با عرضه خودرو در بورس کالا، چگونگی قیمت گذاری و نحوه عرضه خودرو به محل نزاع بدل شده است.

در کنار وزیر صمت و خودروسازان، معاون رئیس هیات عامل ایدرو هم این روش فروش را خلاف قانون دانسته و معتقد است که باید قیمت ها تعدیل و شرایط رقابت فراهم شود.

برخی نمایندگان مجلس هم معتقد هستند که تنها روشی که می توان خودروسازان را از زیان خارج و جریان را شفاف کند, عرضه خودرو در بورس کالا است.

به باور آنها این روش فروش باعث می شود که فقط مصرف کننده واقعی اقدام به خرید کند. همچنین با محدودیت ها، دلالان مجال زیادی برای فعالیت‌های واسطه‌ای پیدا نخواهندکرد.

ضمن اینکه عرضه خودرو در بورس کالا ضمن توقف روند قیمت گذاری دستوری، بخشی از نیاز خودروسازان به نقدینگی را نیز برطرف می کند.

افزایش نقدینگی هم موجب بیشتر شدن حجم سفارش گذاری، پرداخت بخشی از مطالبات زنجیره تامین و همچنین افزایش عرضه خواهد شد.

در همین شرایط آنها اعتقاد دارند که با عرضه خودرو در بورس، تقاضاهای کاذب از بازار بیرون رانده شده و ناترازی عرضه و تقاضا کاهش یافته و فشار از روی بازار برداشته می شود.

طرفداران تعدیل و اصلاح قیمت‌ها نیز همین استدلال‌ها را مطرح کرده و بر حذف قیمت گذاری دستوری و آزاد سازی قیمت‌ها تاکید می کنند.

هر دو طرف ماجرا معتقد هستند که قیمت گذاری دستوری موجب تحمیل زیان انباشته و افزایش میزان بدهی خودروسازان به سیستم بانکی شده است. همچنین بازهم معتقدند که سرکوب قیمت ها باید متوقف شود تا علاوه برجلوگیری از تعمیق اثرات تخریبی، فرصت برای بهبود اوضاع فراهم شود.

درواقع مجلس و دولت در زیان بار بودن قیمت گذاری دستوری اشتراک نظر دارند. با این حال این دو نهاد به رغم آگاهی نسبت به وضع موجود و شرایطی که مردم در بازار خودرو با آن روبرو هستند، هنوز در اتخاذ تصمیم درست و انتخاب راهی که منجر به بهبود اوضاع شود به نتیجه نرسیده‌اند.

به بیان ساده تر فعلا در حد مصاحبه و اظهار نظر هریک از طرفین سعی می کند که راهکار خود را، بهترین راه موجود نشان بدهد. استدلال تراشی ها نیز به همین منظور صورت می گیرد.

در مقابل برای مردم آیا تفاوتی ایجاد شده است؟ البته در شرایط فعلی حتی اگر مدت کوتاهی بازار با شوک همراه شود، باید قیمت ها واقعی شوند.

اما این تردید‌ها و طولانی شدن فرایند تعدیل قیمت ها،تنها به زیان مردم تمام می شود. در همین فاصله خودروسازان باید تولید را ادامه بدهند. هر چه قدر تولید بیشتر شود، همان قدر از جیب مردم به نفع سیستم دلالی برداشته می شود.

اگر قراراست تعدیل قیمت ها صورت بگیرد و یک روش برای خروج از وضعیت فعلی انتخاب شود، متولیان باید زمان را در نظر بگیرند. وضعیت امروز بازار خودرو نتیجه تصمیمات مردم فریبانه است. تصمیماتی که تاکنون نفعی به گروه هدف نرسانده است و فقط دست مردم را از تامین نیازهای خود کوتاه تر کرده است.

 

اولین نفر امتیاز دهید

نظر شما چیست؟