ایران
پیشرانه- در سال ۲۰۲۱ کمپانی جک نسل جدیدی از مدل معروف S5 را با نام QX یا JS6 به بازار چین عرضه کرد. این خودرو از طراحی متفاوت و جدیدتر نسبت به اس ۵ برخوردار شده و حالا با تصمیم گروه کرمان موتور قرار است به بازار ایران بیاید. علاوه بر نسخه بنزینی، جک JS6 پلاگین هیبرید تحت نشان کی ام سی به ایران میآید. کی ام سی JS6 هیبرید در نمایشگاه خودرو تهران ۱۴۰۲ در غرفه کرمان موتور به نمایش درآمد و مورد استقبال بازدیدکنندگان قرار گرفت.
کی ام سی جی اس ۶ از یک موتور بنزینی تنفس طبیعی ۱.۵ لیتری به قدرت ۸۱ کیلووات به همراه موتور الکتریکی با توان ۱۵۰ کیلووات نیروی موردنیاز خود را تأمین میکند.
حداکثر گشتاور موتور بنزینی برابر ۱۳۵ نیوتنمتر است و این رقم با کمک موتوربرقی به ۳۰۰ نیوتنمتر میرسد. در اینجا موتور بنزینی بیشتر وظیفه شارژ باتری ۲۲ کیلووات ساعتی را بر عهده دارد، هرچند که میتواند بهصورت مستقل نیز وارد مدار شود. زمانی که موتوربرقی و بنزینی این خودرو بهصورت ترکیبی کار میکنند، مصرف سوخت کی ام سی JS6 تنها ۱.۳ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است؛ اما اگر موتور بنزینی بهصورت مستقل عمل کند، مصرف سوخت آن به چیزی بیش از ۵.۴ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر خواهد رسید. یک گیربکس E-CVT هم وظیفه انتقال نیروی پیشرانه به سمت چرخهای جلو را بر عهده دارد.
توان پایین موتور بنزینی نباید شما را گول بزند. چراکه به کمک موتوربرقی پرقدرت، شتاب صفر تا صد کی ام سی جی اس ۶ پلاگین هیبرید حدود ۷.۳ ثانیه است که از بسیاری کراساوورهای بنزینی موجود در بازار سریعتر خواهد بود. حداکثر سرعت این ماشین هیبریدی کرمان موتور نیز به ۱۷۵ کیلومتر بر ساعت میرسد. با توجه به ظرفیت نسبتاً مناسب باتری، کی ام سی جی اس ۶ میتواند بهطور متوسط مسافتی در حدود ۱۰۰ کیلومتر را تنها با موتوربرقی خود و بدون استفاده از موتور بنزینی حرکت کند. اگر موتور بنزینی هم وارد مدار شود، آنوقت برد حرکتی این خودرو با یکمرتبه سوختگیری و باتری پر به حدود ۱۳۰۰ کیلومتر میرسد که در طول مسافرتهای طولانی شما را از سوختگیریهای پیدرپی بینیاز میکند.
مدتزمان شارژ باتری توسط شارژر خانگی در حالت کند چیزی حدود ۳ ساعت به طول میانجامد؛ اما اگر یک جایگاه شارژ سریع در دسترس باشد، این زمان به ۳۰ دقیقه کاهش پیدا میکند.
وجود سیستم تعلیق مولتی لینک در عقب نیز باعث میشود تا هم کیفیت سواری و هم هندلینگ خودرو در ورود و خروج از پیچها بهبود پیدا کند و پایداری بهتری را ارائه دهد.
کی ام سی جی اس ۶ پلاگین هیبرید یک نوع طراحی متعادل و تا حدودی مدرن را در قسمت بیرونی خود ارائه میدهد، بهنحویکه ظاهر آن نه خیلی فانتزی و غیرعادی به نظر برسد و نه رنگ بوی قدیمی بدهد. این سبک طراحی متعادل کاملاً مطابق باسلیقه عامه مردم است و احتمالاً میتواند نظرات مشتریان عادی را به نحو مطلوبی بهسوی خود جلب کند. البته طرح و سایز بزرگ جلوپنجره کمی اغراقآمیز به نظر میرسد اما درمجموع، چهره مدرن و تقریباً قاطعی برای این کراساوور خانوادگی به وجود آورده است.
چراغهای اصلی در قسمت میانی سپر قرارگرفتهاند تا بهتر بتوانند مسیر را روشن کنند. چراغهای دیلایت نیز در زیر کاپوت حضور دارند و ازاینجهت با طرح چراغهای سراسری عقب کاملاً هماهنگ هستند.
فرم دیفیوزر سر اگزوزها و طرح سپر در عقب نیز سعی دارند تا نمای اسپرت و جوان پسندتری به این محصول خانوادگی بدهند.
در مورد طراحی داخلی و سطح کیفی کابین نیز باید گفت که اوضاع بهمراتب بهتر از گذشته شده و در مقایسه با جک اس ۵ یا بسیاری رقبای دیگر، حالا یک کابین بسیار زیبا، لوکس و البته باکیفیتتر را شاهد هستیم. سطح بالای داشبورد از متریال نرم ساختهشده و در سایر نقاط نیز شما میتوانید حضور پلاستیکهای باکیفیت و روکشهای چرمی را مشاهده کنید. نمایشگرهای به هم چسبیده مالتی مدیا و پشت آمپر این روزها به یک ترند در برخی از خودروهای چینی تبدیلشده که در JS6 هم نظیر آن دیده میشود.
صندلیها با پشتسری یکپارچه ساختهشده و فرم ارگونومیک و البته اسپرتی را به نمای داخلی این ماشین اضافه کرده است. شیفتر تعویض دنده بهصورت کلید گردان بوده و در اطراف آن برخی کلیدها نظیر ترمز پارک برقی، انتخاب حالت تمام برقی و… مشاهده میشود.
خوشبختانه فضای طولی کابین به دلیل فاصله محوری ۲۷۲۰ میلیمتری، نسبتاً جادار و راحت است. بهنحویکه سرنشینان ردیف عقب ازلحاظ فضای پا محدودیت چندانی نخواهند داشت. در صندوقعقب نیز ۶۷۰ لیتر ظرفیت وجود دارد که برای خودرویی در این سطح کاملاً بزرگ و جادار بوده و میتواند تقریباً تمام لوازم مسافرتی یک خانواده ۵ نفره را بهراحتی در خود جا بدهد.
در لیست امکانات کی ام سی js6 پلاگین هیبرید موارد زیر دیده میشود که درمجموع کاربردی و مناسب است اما بهاندازه خودروهای فول آپشن چینی، تجهیزات مدرن و نوینی را ارائه نمیدهد:
ترمز پارک برقی، اتو هلد، دوربین ۳۶۰ درجه، دوربین ثبت وقایع، شارژر بیسیم تلفن همراه، ورود و استارت بدون کلید، دیلایت، اتولایت، آینههای جانبی تاشونده برقی با گرمکن و مموری، سانروف پانوراما، کروز کنترل، روکش صندلی چرمی، صندلی برقی راننده همراه با ماساژور و حافظه، گرمکن صندلیهای جلو، سنسور پارک عقب، تهویه اتوماتیک دو کاناله، درب صندوق برقی، بلوتوث و USB ، اندروید اتو، اپل کارپلی، شش بلندگو، شش عدد کیسه هوا، کنترل کشش و پایداری، کنترل شروع حرکت در سربالایی و…
قیمت این خودرو در بازار چین بهطور متوسط حدود ۱۹ هزار دلار است که اگر بهصورت مونتاژی به بازار ایران بیاید، انتظار میرود قیمت آن بیشتر از یک میلیارد و هفتصد میلیون تومان شود. البته با توجه به نوسانات نرخ ارز این رقم میتواند متفاوت باشد.
موتور | ۴ سیلندر ۱۶ سوپاپ |
حجم موتور | 1.5 لیتری |
تنفس موتور | پلاگین هیبرید |
انتقال نیرو | دیفرانسیل جلو |
حداکثر قدرت | 204 اسب بخار |
حداکثر گشتاور | 300 نیوتن متر |
جعبه دنده | e-CVT |
شتاب ۰ - ۱۰۰ | 7.3 ثانیه |
مصرف سوخت داخل شهر | |
مصرف سوخت ترکیبی | 1.3 |
نظر شما چیست؟