خودرو های الکتریکی؛ بخش چهارم – قسمت ۲۶ اتوآکادمی
معرفی BMW i3 برقی پرشیا خودرو
موتورهای الکتریکی و آرایش آنها – قسمت 25 اتوآکادمی
معرفی BMW 735i لوکس ترین سدان پرشیا خودرو
خودروهای الکتریکی (بخش دوم) – قسمت 24 اتوآکادمی
خودروهای الکتریکی (بخش اول) – قسمت 23 اتوآکادمی
لندرور دیسکاوری وارداتی راساموتور
ترمز کاسه ای یا دیسکی – قسمت 22 اتوآکادمی
معرفی تیسان S05 تیگارد موتور
انواع سیستم ترمز – قسمت 21 اتوآکادمی

رأی دیوان عدالت درباره پیش‌پرداخت خودرو؛ یک قدم دیگر به سوی گرانی

یکشنبه - 19 مهر 1405 - 09:56
فهرست محتوا

پیش‌پرداخت هم از موج افزایش قیمت خودرو در امان نماند. با رأی قطعی دیوان عدالت اداری درباره مصوبات شورای رقابت، امکان تسری افزایش قیمت به مبالغی که مشتریان پیش‌تر پرداخت کرده‌اند، فراهم شده است؛ تصمیمی که بار دیگر نشان می‌دهد در بازار خودروی ایران، حتی پرداخت زودهنگام پول هم لزوماً سپری در برابر گرانی نیست.

به گزارش پایگاه خبری پیشرانه ، پیش‌فروش خودرو قرار بود فرصتی برای خرید با برنامه‌ریزی مالی باشد؛ مشتری بخشی از پول را می‌پرداخت تا در آینده خودروی خود را تحویل بگیرد. اما وقتی افزایش قیمت می‌تواند پیش‌پرداخت را هم در بر بگیرد، این سازوکار از هدف اولیه خود فاصله می‌گیرد. خریدار پولش را زودتر داده، اما همچنان باید نگران باشد که هنگام تحویل، چه مبلغ تازه‌ای از او مطالبه خواهد شد.
این فقط یک اختلاف بر سر شیوه محاسبه قیمت نیست؛ مسئله، انتقال ریسک به مصرف‌کننده است. خودروسازان از افزایش هزینه‌های تولید می‌گویند، سیاست‌گذاران با محدودیت‌های ارزی و اقتصادی مواجه‌اند و نهادهای تصمیم‌گیر نیز درباره ضوابط بازار و حدود اختیارات خود تعیین تکلیف می‌کنند. اما در انتهای این زنجیره، کسی که باید هزینه بیشتری بپردازد، مشتری است؛ همان کسی که نه در تعیین سیاست‌های ارزی نقشی دارد و نه می‌تواند هزینه مواد اولیه و تولید را کنترل کند.
البته رأی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبات شورای رقابت است و بررسی مبانی حقوقی آن، بحثی جداگانه محسوب می‌شود. اما پیامد این تصمیم برای خریدار را نمی‌توان نادیده گرفت. اگر مصوبه‌ای که مانع افزایش قیمت بر پیش‌پرداخت می‌شد، از نظر حقوقی ایراد داشته است، پرسش این است که چرا برای حفظ حقوق مصرف‌کننده، سازوکار قانونی و روشنی پیش‌بینی نشده است؟ آیا قرار است با حذف یک حمایت، مشتری بدون هیچ تضمین مؤثری در برابر افزایش هزینه‌ها قرار بگیرد؟
در بازاری که انتخاب‌های مصرف‌کننده محدود است و رقابت هنوز نتوانسته به عاملی تعیین‌کننده در رفتار خودروسازان تبدیل شود، چنین تصمیم‌هایی می‌تواند موقعیت خریدار را ضعیف‌تر کند. مشتری نه قدرت چانه‌زنی برابر دارد و نه همیشه امکان انتخاب جایگزین؛ با این حال، باید خود را با قواعدی تطبیق دهد که ممکن است هزینه نهایی خریدش را تغییر دهند.
خطر مهم‌تر، از بین رفتن اعتماد به پیش‌فروش است. وقتی مبلغ نهایی خودرو از ابتدا روشن نباشد، مشتری نمی‌تواند برای پس‌انداز و تأمین منابع مالی خود برنامه‌ریزی کند. ممکن است فردی با محاسبه توان مالی‌اش ثبت‌نام کند، اما افزایش قیمت در زمان تحویل، او را با کسری بودجه و حتی ناتوانی در تکمیل وجه مواجه سازد. در این شرایط، پیش‌فروش به‌جای ایجاد اطمینان، به تعهدی پرریسک تبدیل می‌شود.
نمی‌توان از خودروساز انتظار داشت تمام فشار تورم را به‌تنهایی تحمل کند؛ اما این نیز پذیرفتنی نیست که مصرف‌کننده به محل تخلیه تمام ریسک‌های اقتصادی تبدیل شود. اگر قیمت قرار است افزایش یابد، فرمول آن باید شفاف، قابل محاسبه و از ابتدا برای خریدار روشن باشد. قرارداد نباید به ابزاری تبدیل شود که مشتری را با تعهدی نامعلوم روبه‌رو کند.
رأی دیوان عدالت اداری هر مبنای حقوقی که داشته باشد، یک واقعیت را دوباره به رخ می‌کشد: در بازار خودرو، گرانی فقط به قیمت روز محدود نمی‌ماند؛ گاهی به پولی هم می‌رسد که مردم قبلاً پرداخته‌اند. تا زمانی که حقوق خریدار در مرکز سیاست‌گذاری قرار نگیرد، تغییر مقررات و تصمیم‌های تازه، بیش از آنکه به اصلاح بازار منجر شود، می‌تواند صورت‌حساب دیگری روی دست مصرف‌کننده بگذارد.

اولین نفر امتیاز دهید

نظر شما چیست؟