نحوه استعلام و بررسی قیمت خودرو در«پیشرانه»
قیمت خودرو در بازار با توجه به معدل قیمت خودرو اعلامشده از سوی اتحادیهها و سایتهای مختلف اعلام میشود، همچنین برای اطمینان بیشتر در جهت اطلاعرسانی صحیح تماس با آگهیدهندهها بهصورت اتفاقی نیز انجام میشود.
در این بخش این امکان برای شما فراهم شده است تا از قیمت روز محصولات ایران خودرو، لیست قیمت روز محصولات سایپا و یا لیست قیمت روز شرکتهایی مانند مدیران خودرو، کرمان موتور، بهمن موتور و دیگر شرکتها نیز مطلع شوید
وبسایت خبری «پیشرانه» هیچ نقشی در تعیین قیمت خودرو ندارد.
توصیه «پیشرانه»: برای اطلاع از قیمت روز خودرو به صورت واقعی باید با آگهیدهندههای خودروها تماس بگیرید چون در حال حاضر هیچ سایت مرجعی برای اعلام قیمت خودرو وجود ندارد.
قیمت خودرو در بازار ایران طی چند سال گذشته به یک مقوله نسبتاً پیچیده متأثر از چندین متغیر اقتصادی و سیاسی تبدیل شده است. برخلاف دهه ۸۰ که قیمت خودرو صفر و کارکرده تقریباً ثبات نسبی را تجربه کرده بود، در دهه ۹۰ شمسی نوسانات بسیار شدید بر این بازار حاکم شد. در این میان تبدیلشدن خودروها به کالای سرمایهای ناشی از کمبود عرضه و افزایش نرخ ارز، به هجوم دلالان و حتی غیر دلالان به این بازار منجر شد؛ بنابراین با کوچکترین افزایش نرخ ارز و یا انتشار اخبار تورمی، خودرو نیز افزایش قیمت پیدا میکرد.
البته اگر از همان ابتدا کمبود عرضه توسط واردات خودرو پاسخ داده میشد، احتمالاً از شدت نوسانات و چندمیلیاردی شدن قیمت بسیاری از ماشینها جلوگیری به عمل میآمد؛ اما متأسفانه واردات خودرو خیلی دیر به تصویب مجلس و دولت رسید و همین امر راه را برای جولان دلالان در بازار و افزایش نجومی قیمتها باز گذاشت. بههرحال بعد از تصویب واردات خودروهای نو و ورود هرچند قطرهچکانی آنها به کشورمان، در سال ۱۴۰۲ شاهد تلطیف بازار ازلحاظ قیمتی هستیم. در این میان نباید از تأثیر ثبات نسبی قیمت ارز بر قیمت انواع خودرو نیز غافل شد.
قیمت خودرو صفر کارخانه
بعد از شروع دور جدید تحریمها و لغو شدن واردات خودرو به بهانه کمبود ارز، راه برای نوسان شدید و جولان دلالان برای افزایش قیمت خودرو صفر کارخانه یا بازار آزاد باز شد. شرکتهای خودروساز نیز هرروز به بهانه افزایش نرخ ارز و هزینههای تولید متناسب با آن، درخواست افزایش قیمت کارخانه خودروها را داشتند.
این روند باعث شد تا قیمت بسیاری از محصولات از سال ۹۷ به اینطرف بیش از ۱۰ برابر شود و برخلاف ادعای بعضی از مسئولان مرتبط با صنعت خودرو که میگویند قیمت محصولاتشان متناسب با نرخ ارز افزایش پیدا نکرده است، می ببینیم که حالا بسیاری از ماشینهای داخلی یا مونتاژی، صرفاً با اضافه شدن یکی دو آپشن نهچندان گرانقیمت با بهایی بیش از ۱۰ تا ۱۲ برابر قیمت آنها در سال ۹۷ در اختیار مردم قرار میگیرند.
البته خرید خودرو صفر از کارخانه در حال حاضر کار راحتی نیست؛ چراکه طی چند سال گذشته این امر فقط از طریق قرعهکشی ممکن بود و در سال ۱۴۰۲ نیز تنها یکی دومرتبه ثبتنام از طریق سامانه یکپارچه برای محصولات پرفروش ایران خودرو و سایپا انجام شده است که زمان تحویل خودرو به شمار زیادی از متقاضیان، تقریباً ۱۲ ماه یا حتی بیشتر طول میکشد.
قیمت خودرو در بورس کالا
متأسفانه راهکار برخی از مسئولان برای جلوگیری از نوسانات قیمت خودرو در بازار، عرضه این محصول در بورس کالا بهجای واردات بود که در کمتر جایی از بازارهای جهانی دیده میشود. نکتهای که این مسئولان به آن توجه نکرده بودند، این بود که تا زمان کمبود عرضه و افزایش تقاضا، عرضه خودرو در بورس کالا نیز چندان مؤثر نخواهد بود؛ چراکه کمبود هر کالایی در بازار آزاد، منجر به هجوم متقاضیان به بورس جهت خرید آن میشود.
درنتیجه تقاضای خودرو نیز در بورس کالا بسیار زیاد بود و همین مسئله باعث میشد تا قیمت نهایی آن برای خریدار نسبت به قیمت خودرو صفر کارخانه بهشدت افزایش پیدا کند؛ بنابراین اگرچه خودروساز سود خوبی از فروش خودرو در بورس کالا به دست میآورد، اما بازهم این مصرفکننده بود که در این میان ضرر میکرد و مجبور بود مبلغ بسیار بالاتری نسبت به ارزش مصوب خودرو پرداخت کند.
قیمت خودروهای وارداتی
قیمت خودروهای جدید وارداتی توسط کارشناسان شورای رقابت تعیین میشود. قیمت خودرو وارداتی متناسب با نرخ ارز و ارزش پایه آن در گمرک ارزیابیشده و چیزی حدود ۶۰ تا ۱۰۰ درصد آن بهعنوان ارزش گمرکی متناسب با حجم موتور یا نوع قوای محرکه از خریدار نهایی دریافت میشود. به این مبلغ چیزی حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد نیز سایر هزینههای جانبی به همراه سود واردکننده را باید اضافه کرد. درنهایت مبلغی که خریدار نهایی برای خرید خودرو وارداتی صفر بنزینی مجبور است بپردازد، حداقل چیزی حدود ۲.۵ تا ۳ برابر ارزش گمرکی آن خواهد بود که بازهم نسبت به قیمت خودروهای وارداتی قدیمی صفرکیلومتر موجود در بازار که عمدتاً مدل ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۸ هستند، بسیار بهصرفهتر است.
اما این سخن به آن معنا نیست که تعرفههای گمرکی باید در حد بالا باقی بماند، بلکه دولت با پایین آوردن تعرفه گمرکی و افزایش رقابت در بازار میتواند ضمن تأمین نیاز بخش زیادی از مصرفکنندگان، سایر هزینههای خود در بخش خودرو شامل یارانه سوخت هزینههای بهداشت و درمان در تصادفات رانندگی و… را به طرز قابلتوجهی کاهش دهد. ضمن آنکه کاهش یا ثبات قیمت خودرو میتواند بر بازارهای مهمی همچون مسکن نیز تأثیر بگذارد و تا حدودی از انتظارات تورمی در آن بخش هم بکاهد. درنتیجه تورم عمومی جامعه حداقل در این دو بخش تا حد زیادی کنترل میشود و رضایت مردم افزایش پیدا میکند.
قیمت خودرو دستدوم
قیمت خودروی دستدوم متناسب با قیمت ماشین صفرکیلومتر تعیین میشود. در این میان مواردی مثل میزان آسیبهای بدنه در قسمتهای مختلف، رنگشدگی ثانویه، میزان کارکرد خودرو، صحت و سلامت ظاهری یا فنی و مواردی ازایندست، روی قیمت خودرو کارکرده کاملاً تأثیر میگذارد. طی سالهای ممنوع بودن واردات خودرو قیمت خودروهای کارکرده وارداتی گاهی اوقات بسیار بیشتر از حد انتظار بالا رفت که دلیل آن را باید در ممنوعیت واردات و نبود خودروهای جانشین همتراز با آنها در بازار جستجو کرد.
آیا قیمت خودرو کاهش پیدا میکند؟
خودرو هم مانند هر کالای دیگری متناسب با میزان عرضه و تقاضا تعیین قیمت میشود. کاهش یافتن قیمت خودرو در آینده به این بستگی دارد که اولاً نرخ ارز ثابت بماند یا حتی پایینتر بیاید، در ثانی باید طرف عرضه تقویتشده و تقاضای مشتریان به طرز مطلوب برطرف شود؛ بنابراین برای آنکه انتظار کاهش قیمت خودرو را داشته باشیم، باید ببینیم که سرنوشت نرخ ارز و همچنین قانون واردات خودرو به کجا میرسد.
اگر واردات از حالت قطرهچکانی خارج شود و واردکنندگان بتوانند محصولات باکیفیت خارجی را به تعداد کافی به بازار عرضه کنند و در کنار آن عرضه خودروهای داخلی نیز با سرعت و شدت مناسب تداوم پیدا کند، میتوان انتظار کاهش نسبی قیمت خودرو در بازار را داشت؛ اما اگر مطابق سالهای گذشته نرخ ارز سر ناسازگاری داشته باشد، واردات خودرو آنطور که بایدوشاید انجام نشود و عرضه محصولات داخلی نیز کفاف تقاضای مصرفکنندگان را ندهد، بازهم شاهد شروع جولان دلالان در بازار و هجوم نقدینگی به سمت خودرو خواهیم بود. درنتیجه قیمت آن مجدد افزایش پیدا خواهد کرد و خودرو همچنان حالت سرمایهای خواهد داشت.
نظر شما چیست؟