چرایی عرضه خودرو در بورس کالا/ عرضه در بورس، بازی دو‌سر برد

یکشنبه - 20 شهریور 1401
پیشرانه - عرضه خودرو در بورس کالا با بایدها و نبایدهای بسیاری همراه بود. از اصرار مجلس تا مقاومت وزارت صمت برای اجرای این روش. نکته جالب این است که بارها از سوی کارشناسان  تاکید شده، استفاده از بورس کالا به شفاف شدن قیمت ها منجر می شود.
فهرست محتوا

پیشرانه – عرضه خودرو در بورس کالا با بایدها و نبایدهای بسیاری همراه بود. از اصرار مجلس تا مقاومت وزارت صمت برای اجرای این روش. نکته جالب این است که بارها از سوی کارشناسان  تاکید شده، استفاده از بورس کالا به شفاف شدن قیمت ها منجر می شود.

به گزارش وب سایت خبری« پیشرانه» ، این در حالی است که قیمت خودرو در مسیر کارخانه تا بازار آزاد با تفاوت بسیاری همراه است و واسطه گری در این بازار یکه تازی می کند. پس در گام اول عرضه خودرو در بورس می تواند بر کاهش واسطه گری اثر کند.

اما در این میان وزارت صمت چندی پیش با لغو عرضه خودرو در بورس بر استفاده از سامانه یکپارچه فروش خودرو تاکید داشت. این موضوع می تواند شائبه نفوذ واسطه ها را ایجاد کند. در حالی که با عرضه خودرو در بورس و حذف واسطه ها، قیمت خودرو به سمت شفاف شدن رفته و می توان به واقعی شدن قیمت ها امیدوار بود.
اما در گام بعدی عرضه خودرو در بورس منجر به کاهش ضرر و زیان خودروسازان می شود. شرایط امروز صنعت خودروی کشور به نحوی است که تولید برخی خودروها برای خودروسازان زیانی بیش از ۵۰ درصد به همراه دارد اما با عرضه مستقیم در بورس می توان شاهد کاهش این زیان بود. درنهایت استفاده از این ابزار می تواند زیان انباشته ۱۱۷ هزار میلیاردی  خودروسازان که نتیجه سیاستگذاری های نادرستی است به وسیله عرضه در بورس کالا متوقف شود.

عرضه خودروهایی همچون دیگنیتی در بورس کالا که اخیرا صورت گرفته است نشان می دهد بورس می تواند محلی برای شفاف سازی قیمت به نفع تولیدکننده و مصرف کننده باشد.

اما نکته جالب این است که علی رغم تلاش های وزارت صمت برای ساماندهی بازار خودرو و الزام عرضه خودروسازان در سامانه یکپارچه فروش، متقاضیان رضایت چندانی از این سامانه ندارند. درواقع در سال های اخیر سیاست گذاری های وزارت صمت برای بهبود شرایط در بازار خودرو با شکست و نارضایتی همراه بوده و تنها منجر به زیان خودروسازان شده است.

به عنوان مثال در فروش قبلی و اختلال سامانه و خطا در اعلام نتایج تعهد بالایی خارج از برنامه فروش برای ایران خودرو ایجاد شد که این شرکت برای رضایت مشتریان مجبور به اجرای تعهدات خود شد. درواقع عدم ایجاد زیرساخت درست از سوی وزارت صمت به ضرر خودروساز تمام شد.

اجرای سیاست های وزارت صمت جذب نقدینگی برای خودروسازان را سخت کرده است، زیرا پیش از این خودروسازان با فروش هفتگی این نقدینگی را جذب می کردند اما حالا با اجرای این سیاست ورود این نقدینگی با مشکل مواجه شده است.

اصرار وزارت صمت به عرضه خودرو در سامانه یکپارچه فروش نه تنها دردی از صنعت خودرو دوا نکرده بلکه بر مشکلات افزوده است، در حالی که با عرضه در بورس کالا می‌توان شاهد بهبود قیمت ها و کاهش زیان خودرویی ها بود و این یعنی رضایت تولیدکننده و مصرف کننده.

اولین نفر امتیاز دهید

نظر شما چیست؟