پیشرانه- با توجه به موضع گیریهای شرکای اصلی تجاری ایران در سال های اخیر و افزایش میزان وابستگی به آنها، ضرورت ارتباط خودروسازان با شرکت های خارجی بیش از پیش شده است. در واقع خودروسازان باید به دنبال راهی باشند که برای واردات فقط به چین تکیه نکنند و برای صادرات نیز راهی مسکو نشوند. […]
پیشرانه- با توجه به موضع گیریهای شرکای اصلی تجاری ایران در سال های اخیر و افزایش میزان وابستگی به آنها، ضرورت ارتباط خودروسازان با شرکت های خارجی بیش از پیش شده است. در واقع خودروسازان باید به دنبال راهی باشند که برای واردات فقط به چین تکیه نکنند و برای صادرات نیز راهی مسکو نشوند.
در سال های پس از تحریم، وابستگی ایران به چین به شدت زیاد شده است. در شرایطی که تحریم ها ایجاد کردند،کشور حاضر به همکاری با خودروسازان ایران نبود.آنها هم که با برجام آمده بودند ، ازایران رفتند.
این مساله بازارخودرو را به آشفتگی کامل رساند. به همین دلیل تمام صنعت خودروسازی کشور بسیج شد تا تحریم ها دور بزند و مانع از خاموشی چراغ آن شود.
با این حال خروجی قابل توجهی به دست نیامده است. مصرف کنندگان، تولید کنندگان و مسئولان و همه و همه از وضعیت موجود ناراضی هستند.
این درحالی است که بعضی از منتقدان قانون ساماندهی خودرو را راهی برای برون رفت از این وضعیت می دانند.
درهمین رابطه یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ، با اشاره به حمایتهای بیشائبه دولتها از صنعت خودرو و خروجی ضعیف کار خودروسازان نیز تاکید کرده است: “مجلس یازدهم در طرح ساماندهی صنعت و بازار خودرو، اختیارات بالایی را به دولت داد از جمله اینکه با واردات خودرو، مسیر تنظیم بازار را دنبال کند.
بهروزمحبی افزوده است: بهبود در شرایط صنعت و بازار خودرو، نیازمند نگاه خاص و ویژه دولت است. دولت باید مسیر ارتباط خودروسازان با شرکتهای خارجی را هموار کند. ما برای پیشرفتدر این صنعت، احتیاج مبرم به ارتباطات گسترده جهانی داریم و از سوی دیگر، باید کاری کرد که شرکتهای خارجی هم انگیزهلازم برای سرمایهگذاری در صنعت خودروی ما را داشته باشند.
با توجه به صحبت های نماینده مردم سبزوار در خانه ملت و همچنین تک بعدی شدن صنعت خودروسازی کشور، ایجاد ارتباط مجدد با شرکت های خودروساز خارجی بیش از پیش ضروری و حیاتی شده است.
به خصوص اینکه شرکای تجاری اصلی ایران در سال های اخیر ، بنا برسیاست گذاری های خودشان در مقاطعی برخلاف مصالح ملی ایران عمل کردهاند.
به عنوان نمونه می توان به همراهی چین و روسیه با امارات درخصوص جزایرسه گانه اشاره کرد. به تازگی نیز روسیه بر ایجاد دالان زنگزورتاکید کرده است. دالانی که در عمل مسیر ورود ایران به اروپا از طریق ارمنستان را مسدود میکند.
در این شرایط به نظر میرسد که وضعیت تحریمی ایران و نیاز به این کشورها باعث شده است که آن ها نقش و جایگاه ایران در منطقه در نظر نگیرند.
بنابراین با توجه به تکرار این نوع رفتارها به نظر می رسد می توان از صنعت و بازار مستعد خودرو برای افزایش ظرفیت های همکاری ، کاهش میزان وابستگی و فراهم کردن بسترهای جدید برای تولید ، سرمایه گذاری و واردات استفاده کرد.
بازار خودروی ایران در شرایط فعلی هم همچنان جذابیت های خود را برای شرکت های خارجی دارد. صنعت خودروسازی ایران نیز با توجه به مزیت هایی که دارد،هنوز هم می تواند هاب منطقه ای بسیاری از خودروسازان غیر چینی باشد.
به بیان دیگر می توان با استفاده از ظرفیت بازار خودرو از یک سو زمینه های رقابت را افزایش داد و از سوی دیگر قدرت چانه زنی در سیاست خارجی را بیشتر کرد.
نظر شما چیست؟