پیشرانه- نماینده شاهینشهر در مجلس دوازدهم درباره واردات خودرومعتقد است: “عدهای پشت قضیه هستند که هر طور شده این کار مهم که مطالبه بسیاری از مردم است، صورت نگیرد.” اما آیا واقعا افرادی پشت این قضیه هستند یا شرایط کشور مانع از سرعت گرفتن واردات شده است؟ در حالی که این روزها مباحث در خصوص […]
پیشرانه- نماینده شاهینشهر در مجلس دوازدهم درباره واردات خودرومعتقد است: “عدهای پشت قضیه هستند که هر طور شده این کار مهم که مطالبه بسیاری از مردم است، صورت نگیرد.” اما آیا واقعا افرادی پشت این قضیه هستند یا شرایط کشور مانع از سرعت گرفتن واردات شده است؟
در حالی که این روزها مباحث در خصوص آینده صنعت خودروسازی کشور و خروج از روند وضعیت فعلی مطرح است، یک نماینده مجلس می گوید:” صنعت خودروسازی در ایران، نیازمند یک تحول اساسی است. حال با نگاههایی که در این صنعت بوده است، باید بگویم ما به سرانجام نمیرسیم. پیشرفت در این حوزه، کار و تلاشی بالا را میطلبد. اینکه برخی کشورها و مخصوصاً کشورهایی در اروپا در صنعت خودروسازی یا هر صنعت دیگر به پیشرفتهای قابل ملاحظهای رسیدند، بهواسطه تلاش منطقی و شبانهروزی بوده است، موضوعی که در صنعت خودروسازی ما به خاطر سوءاستفادههایی که شکل گرفتهشده، محقق نشد.
حسینعلی حاجیدلیگانی ادامه می دهد: خودروسازان ما چون به امنیت فکری در خصوص حمایت از مسئولان کشور رسیدند، در اندیشه افزایش کیفیت و اساساً تحول در صنعت خودروسازی که به بهبود بازار و رضایت مردم منتج شود، نیستند.
وی همچنین در خصوص اینکه چرا واردات آنچنان که باید انجام نشده است تصریح می کند: “خیلی ساده باید بگویم که برخی نمیخواهند مشکلات کشور، سامان پیدا کند. این افراد، منافعی در برخی بخشها دارند که رویه واردات خودرو به ضرر شخصی آنها تمام خواهد شد.
نماینده مردم شاهین شهر در خانه ملت با اشاره به اینکه تعارض منافع، از چالشهای بزرگ کشور است که صنعت خودروسازی هم از آن رنج میبرد، تاکید میکند: در خصوص عدم واردات خودرو، علیرغم وجود قانون، باید بگویم که عدهای پشت قضیه هستند که هر طور شده این کار مهم که مطالبه بسیاری از مردم است، صورت نگیرد. در این رابطه، جز تعارض منافع، هیچ مؤلفه دیگری دخیل نیست.”
تعارض منافع، ارز یا هر دو دراین میان باید دید که آیا واقعا تعارض منافع مانع از سرعت گرفتن واردات شده است یا کمبود ارز مشکل اصلی در این مسیر به شمار میآید. یا اینکه هر دو عامل دست به دست هم داده اند تا در روند ورود خودروهای خارجی به کشور خلل ایجاد شود.
البته تا به امروز بر خلاف تمام اشارهها هنوز افراد یا گروههایی که مخالف واردات هستند معرفی نشده است. بعضی خودروسازان را مخالف اصلی میدانند اما آنها همواره از واردات استقبال کرده و آن را یکی از اصلیترین مولفه های رقابتی شدن بازار می دانند.
با این حال طی ماه های اخیر روند واردات سرعت بیشتری یافته است و آمار ۵ ماهه به تنهایی بیشتر از کل سال گذشته بوده است.
اما واقعیت این است که حتی با پذیرش تعارض منافع، کمبود ارز را باید اصلی ترین چالش و مشکل در مسیر واردات به شمار آورد.
در این شرایط هر چند برخی نمایندگان مجلس از دولت به خاطر اجرا نکردن قانون ساماندهی صنعت خودرو گلایه دارند. ولی کاهش درآمدهای ارزی ناشی از تحریم ها را باید عامل اصلی عمل نشدن این قانون دانست.
به عبارت دیگر حتی اگر تعارض منافع نیز وجود داشته باشد، با افزایش حجم و تیراژ واردات و افزایش عرضههای متوالی خواهناخواه هم بازار با کاهش قیمت ها همراه خواهد شد و هم رقابت بیشتر خواهد شد.
بنابراین در شرایط فعلی باید به دنبال راهکاری بود تا با استفاده از آن علاوه بر افزایش ارتباط با سایر کشورها، منابع ارزی کشور را نیز افزایش داد تا سهم بیشتری به واردات خودرو اختصاص پیدا کند.
نظر شما چیست؟