پیشرانه- با توجه به کلیات نه چندان واضح وزیر صمت پیشنهادی دولت چهاردهم، به نظر میرسد نمایندگان باید اتابک را سوال پیچ کنند. شاید از این مسیر متوجه شد که وی با چه مکانیزمی و در چه مدت زمانی می تواند و میخواهد به ساماندهی بازارخودرو اقدام کند. دولت چهاردهم در شرایطی بازار خودرو را […]
پیشرانه- با توجه به کلیات نه چندان واضح وزیر صمت پیشنهادی دولت چهاردهم، به نظر میرسد نمایندگان باید اتابک را سوال پیچ کنند. شاید از این مسیر متوجه شد که وی با چه مکانیزمی و در چه مدت زمانی می تواند و میخواهد به ساماندهی بازارخودرو اقدام کند.
دولت چهاردهم در شرایطی بازار خودرو را تحویل گرفته است که اوضاع چندان مناسبی ندارد.
به دلیل چالش های شدید ارزی و نقدینگی تولید با افت همراه شده است. ارز باعث متوقف شدن ثبت سفارش شده است. میزان زیان انباشته و بدهی خودروسازان از مرز ۴۵۰ هزار میلیارد تومان عبورکرده است. قطعه سازان از یک سو توان بازپسگیری مطالبات خود از غول های جاده مخصوص را ندارند و از سوی دیگر برای تامین مواد اولیه مورد نیاز به دلیل فقدان و کسری شدید نقدینگی شدیدا در فشار قرارگرفتهاند. واردات خودرو هم که تعریفی ندارد و با گذشت دو سال هنوز شاهد اتفاق خاصی نیستیم.
بازارخودرو هم به جای تبعیت وفرمانبرداری از سیاست ها و تصمیمات دولتمردان گوش به فرمان ارز دارد.
در این شرایط پزشکیان، محمد اتابک را به عنوان گزینه نهایی صمت به مجلس معرفی کرده است.
اتابک نیز برای آشنایی بیشتر نمایندگان، کارشناسان، منتقدان و مردم برنامه های خود را منتشر کرده است. برنامه هایی که از یک سو تازگی ندارد و از سوی دیگرنه تنها اشاره به چگونگی مهار بازار خودرو در آن اشاره نشده، بلکه آن را در ذیل بازار کالاهای با دوام تعریف کرده است.
اتابک برای ساماندهی بازار کالاهای بادوام (خودرو، لوازم خانگی و ….) این برنامه ها در نظر گرفته است: “اصلاح نظام قیمت گذاری و حذف تدریجی قیمت گذاری دستوری
ایجاد بازار رقابتی از طریق مدیریت واردات هدفمند در جهت ارتقای کیفیت و تعدیل قیمت
پشتیبانی از تولید در مقیاس های بزرگ و اقتصادی در تولید خودرو و لوازم خانگی به منظور تحقق مقیاس اقتصادی تولید
حمایت از ادغام های عمودی و افقی در صنایع کشور
حمایت از ایجاد و توسعه واحدهای صنعتی بزرگ مقیاس و ابر بنگاه های تولیدی
بهبود مدیریت زنجیره تأمین و کاهش قیمت تمام شده محصولات
هوشمندسازی نظارتها و بازرسیها با هدف پیشگیری از تخلفات در بازار”
برنامههایی که اتابک مد نظر قرار داده تقریبا همانهایی است که انتظار میرفت. با این حال به رغم تکراری بودن مشخص نیست که از چه راهی میخواهد آنها را محقق کند.
به عنوان مثال باید به روشنی باید کند که برای حذف تدرجی قیمت گذاری دستوری چه برنامه ای دارد. این اتفاق طی چه مدتی رخ میدهد. یا باید منظور از ادغام های عمودی و افقی را به وضوح ترسیم کند. سایر اهدافی که برای خودرو در نظرگرفته همین گونه کلی و بدون جزئیات است.
بنابراین به نظر می رسد در همین ابتدای کار نمایندگان مجلس باید وی را سوال پیچ کرده و از تفکرات ناشناخته وی اطلاعات بیشتری به دست بیاوردند.
درغیراین صورت شاید وزیرپیشنهادی صمت در صورت کسب رای اعتماد در همان مسیری قرار بگیرد که پیش تر فاطمی امین رفته بود.
نظر شما چیست؟