پیشرانه- پس از سفر اخیر پوتین به باکو، روسیه به ایجاد کریدور زنگزور تاکید و اعلام کرده است، همسایگان باید آن را بپذیرند. این کریدور باعث محدودتر شدن راه های ارتباطی ایران در شرایط تحریم و افزایش فشارها خواهد شد. دراین میان خودروسازان و قطعه سازان باید میان بازار خودرو روسیه یا منافع ملی یکی […]
پیشرانه- پس از سفر اخیر پوتین به باکو، روسیه به ایجاد کریدور زنگزور تاکید و اعلام کرده است، همسایگان باید آن را بپذیرند. این کریدور باعث محدودتر شدن راه های ارتباطی ایران در شرایط تحریم و افزایش فشارها خواهد شد. دراین میان خودروسازان و قطعه سازان باید میان بازار خودرو روسیه یا منافع ملی یکی را انتخاب کنند.
در شرایط تحریمی و مسدود بودن راه های ورود به سایر بازارها و ممکن نبودن ارتباط مستقیم با بسیاری از کشورها، گشودن مرزهای جدید و افزایش درآمدهای ارزی برای صنعت خودروسازی کشور بسیارسخت و حتی می توان گفت که غیر ممکن شده است.
در پی تحریمها شرکای خارجی یک به یک ایران را ترک کردند و مسیرهای ورود خودرو نیز که پیشتر به تحریم داخلی گرفتار شده بود. این اتفاق به طور کلی بازار خودرو ایران را با تلاطم و تکانه های سنگین همراه کرد. برای کاهش این فشارها و بازگشت آرامش راهی غیر از چین پیش رو نبود.
دراین شرایط روسیه نیز بعد از درگیری نظامی با اوکراین از سوی غرب و متحدانش تحریم شد.
با خروج تولیدکنندگان خارجی و توقف صادرات خودرو به این کشور، بازار خودرو روسیه هم به سرنوشت ایران دچار شد.
تحریم شدن روسیه و تجربه ایران در دور زدن تحریمها و مناسبتر بودن زیرساخت ها و توانایی تولید، برای خودروسازان ایرانی و زنجیره تامین این فرصت را به وجود آورد که بتوانند به این بازار ورود کنند.
طی این سالها علاوه بر اینکه خودروسازان بزرگ کشور برنامه صادرات به روسیه را در دستور کار قرار دادند، تعداد زیادی از قطعه سازان هم با حضور در نمایشگاه خودرو مسکو برای افزایش همکاری میان این دو کشور تلاش کردند.
با این حال به نظر میرسد که این تلاش ها به چشم روس ها نیامده و اهمیتی نداشته است و این مساله را اقدامات ضد ایرانی این کشور اثبات می کند.
به عبارت بهتر در این سال ها که خودروسازان ایرانی تلاش میکردند که با تکیه برتوانایی دور زدن تحریمها مانع از فروپاشی بازارخودرواین کشور شوند، روسیه در همراهی با کشورهای حاشیه خلیج فارس نه تنها تمامیت ارزی ایران را نادیده گرفته است، بلکه به تازگی نیز در همراهی با آذربایجان تاکید ویژه ای بر کریدور زنگزور دارد. کریدوری که عملا ارتباط ایران با ارمنستان و در ادامه اروپا را قطع میکند.
این موضوع با واکنش های تند و سرسختانه مقامات ارشد کشور مواجه شده است و به نظر می رسد خودروسازان و قطعه سازانی که به دنبال بازار روسیه هستند، در این شرایط باید قطع همکاری کنند. البته میزان درآمدزایی و حتی تفاهم نامه های منجر به همکاری مشخص نیست.
با این وجود این قطع همکاری نه تنها یک وظیفه ملی تلقی می شود، بلکه معلوم نیست که در ادامه این کشور با فعالان خودرویی ایران چه رفتاری خواهد داشت.
بنابراین حداقل به نشانه اعتراض باید بازار خودرو روسیه را ترک کرد.
نظر شما چیست؟