پیشرانه- درحالیکه افزایش عرضهها و سرعت گرفتن تحویل باعث کاهش قیمتها در بازار خودرو شده بود، تنشهای منطقهای و افزایش نرخ ارز باعث گران شدن مجازی بازار خودرو شده و آگهیهای فروش با نرخهای بالا و عجیبوغریب دستبهدست میشود.
بازار خودرو در ماههای اخیر روند نوسانی داشته است. این نوسان عمدتاً نزولی بوده است. هرچند بالا و پائین شدنها باعث عقبگرد و حرکتهای نزولی سریع نشده بود، اما هم در بخش خودروهای وارداتی و هم در بخش خودروهای داخلی با کاهش قیمتها مواجه شده بود.
در این مدت علاوه بر افزایش عرضهها و شرایط فروش، برخی شرکتها شرایط فروش اقساطی را دوباره آغاز کرده بودند.
این در حالی بود که تولیدکنندگان داخلی بنا به دلایلی ازجمله قطعی برقی در تابستان، کمبود نقدینگی و عدم تخصیص بهموقع ارز، در نیمه نخست سال جاری با کاهش تولید همراه شدهاند. بهنحویکه میزان تولید آنها نسبت به مدت مشابه سال قبل بین ۵ تا ۸ درصد کاهش داشته است.
بااینوجود و با ادامهدار بودن قیمتگذاری دستوری بازار با تحرک خاصی همراه نشده بود. دربازار خودروهای وارداتی نیز وضعیت همینگونه بود.
ارسال پیامهای مثبت و افزایش عرضه و سرعت گرفتن تحویل و تعدد برندها و شرکتهای فعال، بهرغم فاصله تیراژ با نیاز بازار، شیب قیمتها را نزولی کرده بود.
اما حرکت این روزهای بازار خودرو درمسیری خلاف روزهای گذشته آغازشده است. افزایش تنشهای منطقهای و صعودی شدن نرخ ارز بهعنوان دو عامل مؤثر منجر به تصمیمگیری جدید از سوی دارندگان خودروهای صفر داخلی و خارجی شده است.
مشخص نیست که این رویه تا چه زمانی ادامه خواهد داشت. چراکه بازار میداند که تا ۴ ماه آینده حداقل ۶ هزار تقاضا از آن خارج خواهد شد، محصول جدید نیز به بازار خواهند آمد. بعضی مشکلات ازجمله ارز نیز برطرف و تخصیصها دوباره آغازشده است.
در مقابل گران شدن نرخ ارز و تلاش برای حفظ ارزش دارایی منجر به تصمیمگیریهای جدید قیمتی از سوی فروشندگان شده است.
البته یخ بازار هنوز شکسته نشده است و از دادوستدهای پرتعداد و پرتکرار خبری نیست.
همچنین خریداران هم به این قیمتها توجهی نداشته و چندان تمایلی به خریدوفروش ایجاد نشده است.
درواقع قیمتهایی که این روزها در آگهیهای فروش دیده میشود، طبق معمول از رفتارهای هیجانی نشاءت گرفته است و با بازگشت آرامش و کمرنگتر شدن سایه درگیریهای منطقهای، آرامآرام شاهد بازگشت قیمتها به نقطههای پائین تر خواهیم بود.
بااینحال رفتار بازار خودرو علاوه بر تأثیرپذیری از عوامل خارجی، به سیاستگذاریهای داخلی هم ارتباط مستقیم دارد. به عبارت بهتر نوع تصمیمگیریها و اقدامات مسئولین مرتبط میتواند بر جهت بازار تأثیرگذار باشد؛ بنابراین غیر از توجه و تمرکز بر اوضاع منطقه، نقش مدیران و مسئولین داخلی نیز در آرامش بازار بسیار اهمیت دارد.
نظر شما چیست؟