رویای خودروسازی بخش نظامی محقق می‌شود؟

چهارشنبه - 17 خرداد 1402

پیشرانه -رویای بخش نظامی برای ورود به صنعت خودروسازی چند قدم به واقعیت نزدیک‌تر شد. درحالی‌که در برنامه توسعه هفتم بر دانش فنی و دستاوردهای بخش نظامی و دفاعی در خودروسازی تأکید شده و مجوز رسمی برای حضور نظامیان به این صنعت صادر شده است، فرمانده نیروی هوافضای سپاه می‌گوید سپاه نمی‌تواند جامشین خودروسازان شود.

پیشرانه -رویای بخش نظامی برای ورود به صنعت خودروسازی چند قدم به واقعیت نزدیک‌تر شد. درحالی‌که در برنامه توسعه هفتم بر دانش فنی و دستاوردهای بخش نظامی و دفاعی در خودروسازی تأکید شده و مجوز رسمی برای حضور نظامیان به این صنعت صادر شده است، فرمانده نیروی هوافضای سپاه می‌گوید سپاه نمی‌تواند جامشین خودروسازان شود.
به گزارش وب سایت خبری«پیشرانه» ، بهره‌گیری از دانش و فناوری دفاعی و نظامی کشور به صنعت خودرو از سال‌ها پیش و در بسته‌بندی‌های مختلف مطرح شده است و تحریم‌ها وجهه آن را در برنامه‌ریزی پررنگ‌‌تر کرده است. درست همانگونه که در دیگر صنایع نیز حضور این بخش به‌وضوح دیده می‌شود.
در تحریم‌های سال ۹۷ به بعد، مذاکرات و جلسات مختلفی بین خودروسازان و نهادهای نظامی از جمله هوافضای سپاه و وزارت دفاع برگزار شد و دو طرف تفاهم‌نامه‌هایی نیز برای تامین بخشی از قطعات خارجی با یکدیگر امضا کردند. در آن زمان، هرچند بخش نظامی بارها اعلام کرد قصد رقابت با صنعت قطعه‌سازی کشور را ندارند، اما قطعه‌سازان از ورود نظامیان به حوزه ساخت قطعات ابراز نگرانی کردند.
نگرانی قطعه‌سازان به این خاطر بود که با ورود نهادهای نظامی به این حوزه، امکان رقابت از قطعه‌سازان سلب خواهد شد. به‌جز موضوع ساخت داخل کردن قطعات خودرو با کمک نهادهای نظامی، در این سال‌ها گاهی بحث فروش سهام خودروسازان به این نهادها و حتی ورود مستقیم و مستقل آنها به صنعت خودرو نیز مطرح بوده است. با‌این‌حال، این موضوع هیچگاه رنگ واقعیت به خود نگرفت و حالا نیز آن‌طور که فرمانده هوافضای سپاه می‌گوید، این نهاد نظامی قصدی برای ورود به خودروسازی ندارد. موضوعی که البته نیازمند بررسی عملکرد نهادهای نظامی در سال‌های پیش روی اجرای برنامه هفتم است.
سردار امیرعلی حاجی‌زاده طی سخنرانی اخیر خود در دانشگاه علم‌‌‌و‌صنعت، در پاسخ به پرسشی مبنی بر ورود سپاه به خودروسازی، با بیان اینکه نمی‌توانیم به هزاران مشکل کشور ورود کرده و آنها را حل کنیم، گفته که «البته می‌توان از الگویی که در نیروی هوافضای سپاه ایجاد شده، در بخش‌های دیگر نیز استفاده کرد». وی با بیان اینکه هر کس در هرکجا کمک بخواهد، انجام خواهیم داد، تأکید کرد سپاه نمی‌تواند جایگزین خودروسازان شود. فرمانده هوافضای سپاه در بخشی دیگر از اظهاراتش، ترخیص خودروهای ناقص از پارکینگ‌های خودروسازان را ناشی از کمک نهادهای نظامی به صنعت خودرو دانسته است.
به گفته وی، «در سال ۹۷ پس از ماجرای نقض برجام، خودروسازان با مشکل تأمین قطعه مواجه شدند و چون اروپایی‌ها قطعه ندادند، بسیاری از خودروها به دلیل کسری قطعه، به پارکینگ‌ها منتقل شدند. از همین رو بچه‌ها در وزارت دفاع و مجموعه هوافضا کمک کردند و بسیاری از قطعات بومی و مشکلات حل شد.» با توجه به اظهارات سردار حاجی‌زاده، به نظر می‌رسد عملیات تکمیل و تجاری‌سازی خودروهای ناقص با کمک نهادهای نظامی و قطعاتی که آنها داخلی‌سازی کرده‌اند، انجام شده است. این در حالی است که تا به امروز خودروسازان گزارش و خبری رسمی مبنی بر اینکه کدام قطعات و مجموعه‌های خودرو توسط نهادهای نظامی، داخلی‌سازی شده و در اختیار آنها قرار گرفته است، منتشر نکرده‌اند.

نوشته: سارا مالکی
اولین نفر امتیاز دهید

نظر شما چیست؟