پیشرانه- طی ماههای اخیر وزارت صمت با خودروهای برقی تمام حواس را پرت کرده است؛ اما همچنان کمبود ارز ابر چالش صنعت خودروسازی ایران به قوت خود باقی است و آینده بازار را تحت تأثیر خود قرار داده است. هنوز گزارش تولید دیماه منتشر نشده است. بر اساس آخرین گزارشها که به تولید ۹ ماهه […]
پیشرانه- طی ماههای اخیر وزارت صمت با خودروهای برقی تمام حواس را پرت کرده است؛ اما همچنان کمبود ارز ابر چالش صنعت خودروسازی ایران به قوت خود باقی است و آینده بازار را تحت تأثیر خود قرار داده است.
هنوز گزارش تولید دیماه منتشر نشده است. بر اساس آخرین گزارشها که به تولید ۹ ماهه اختصاص دارد، غیر کاهش تولید خودروهای حملونقل عمومی، سایر محصولات با رشد تولید همراه بودهاند.
این مهم با تنها با توجه و تلاش خودروسازان به دست آمده است. خودروسازانی که به هر سختی و مشقتی تا به امروز توانستهاند چراغ تولید را روشن نگهدارند.
اما آیا این روند با توجه به وضعیت نامساعد ارزی خودروسازان ادامه خواهد یافت؟
تولیدکنندگانی که در کنار قیمتگذاری دستوری، اجبار به فروش در سامانه یکپارچه، افزایش هزینههای تولید، بالا رفتن قیمت تمامشده و همچنین تبدیلشدن به ابزاری برای وزارت صمت باید با چالش تأمین ارز موردنیاز هم دستوپنجه نرم کنند.
این مشکل در مقطعی برطرف میشود؛ اما میزان ارز تخصیصیافته بهاندازهای نیست که بتوانند بر اساس آن سفارش گذاریهای متناسب با برنامههایشان انجام بدهند.
بااینحال بنا به علل مختلف برخلاف نیمه ابتدایی سال، دیگر بهصورت علنی این موضوع را مطرح نمیکنند.
در مقابل آنها همچنان زیر بار تعهدات و تکلیفهایی قرار دارند که از سوی وزارت صمت به آنها دیکته شده است.
در حال حاضر بسیاری از آنان پیرو فروش خودرو در سامانه یکپارچه مجبور هستند که به هر طریق ممکن، تعهدات را ایفا کنند. درعینحال باید واردات و یا تولید خودروهای برقی را هم به بهترین وجه ممکن در دستور کار خود قرار بدهند.
این تعهدات و تکالیفی در حالی به آنها تحمیل شده است که شرایط اقتصادی و ارزی دست آنها را برای انجام آنها خالی کرده و در تنگنا قرار داده است.
به عبارت بهتر، خودروسازان از یکسو به دلیل فضاسازیهای سالها و ماههای اخیر با جو منفی نسبت به خود مواجه هستند و از سوی دیگر باید آنچه وزارت صمت خواسته و میخواهد را انجام بدهند.
اما در این میان آنچه برای انجام این تعهدات نیاز دارند را در اختیارشان قرار نمیدهند.
بهنحویکه در حاضر هم تولیدکننده و هم واردکننده با مشکل تأمین و تخصیص ارز موردنیاز مواجه شده است.
هرچند به گفته آنان شرایط نسبت به گذشته کمی بهتر شده است. ولی بازهم مشکل کمبود ارز در خیل چالشهایی که با آن سروکار دارند به ابر چالش بدل شده است.
این ابر چالش علاوه بر اینکه فرصت ثبت سفارش بهموقع و بهاندازه قطعات موردنیاز را از آنان سلب کرده، توان برنامهریزیهای بلندمدت را نیز از آنان گرفته است.
این مسئله میتواند به تولید داخل آسیبهای جدی وارد کرده و عرضهها را تحت تأثیر قرار بدهد.
امری که میتواند در صورت پابرجا بودن و بیتوجهی، به افت تولید و افزایش واردات خودروهای چینی برای جبران نا ترازی منجر شود.
در صورت وقوع چنین اتفاقی چراغ تولید رفتهرفته خاموش خواهد شد و علاوه بر بحرانی شدن اوضاع صنعت خودروسازی کشور، مشکلات اشتغال نیز به آن اضافه خواهد شد.
نظر شما چیست؟