پیشرانه پراید

پیشرانه پراید و هرچه باید درباره آن بدانیم

سه شنبه - 19 شهریور 1398

پیشرانه- خودرو پراید به‌عنوان پرفروش‌ترین خودرو بازار کشورمان تأثیر انکارناپذیری در بازار خودرو داشته و طی سال‌های زیادی که در بازار کشور ما وجود دارد تغییرات نیز کرده است، تغییراتی از بدنه گرفته تا موتور.

پیشرانه- خودرو پراید به‌عنوان پرفروش‌ترین خودرو بازار کشورمان تأثیر انکارناپذیری در بازار خودرو داشته و طی سال‌های زیادی که در بازار کشور ما وجود دارد تغییراتی نیز داشته است، تغییراتی از بدنه گرفته تا موتور.

به گزارش وب‌سایت خبری «پیشرانه» در این مطلب تلاش کرده‌ایم موتور یا بهتر بگوییم پیشرانه پراید را بررسی کنیم. البته خودمان هم قبول داریم که موتور این خودرو دیگر قدیمی شده اما بااین‌حال معتقدیم خودرویی که بیشترین سهم را در بازار خودرو داشته قابلیت بررسی دیرهنگام و چندباره را همچنان دارد.

 قبل از بررسی موتور خودرو پراید بهتر است گذری به تاریخچه و سرگذشت این خودرو داشته باشیم. موتور پراید بیش از ۳۰ سال پیش به سفارش کمپانی فورد توسط شرکت مزدا که خود طراح موتور بود باهدف ساخت اتومبیلی ارزان، کم‌مصرف، کوچک و شهری انجام شد.

از همان ابتدا بازار این خودروها برای نسل جوان و عمداً دانشجویان در آمریکای شمالی ارزیابی و درنهایت خودرو ساخته و در سال ۱۹۸۶ به نام مزدا ۱۲۱ که آن را در آمریکای شمالی به نام فورد فستیوا می‌شناسند به بازار عرضه شد.

اما فروش این خودرو پس از فروش به مدت یک سال به علت تردد در بزرگراه‌ها و بین شهرها، توسط سازمان‌های ذی‌ربط ممنوع شد.

لازم به ذکر است شرکت مزدا و کمپانی فورد ارتباط نزدیک برای طراحی و توسعه خودرو داشت و به همین دلیل پیش‌بینی لازم برای استفاده پیشرانه پراید در محفظه موتور (محل دسته‌موتورها)  دیگر محصولات شرکت مزدا، مانند مزدا ۳۲۳ یا همان مزدا نیز انجام شد. بالاخره در سال ۱۹۸۷ امتیاز تولید پراید با موتور کاربراتوری به شرکت کیاموتورز (کره جنوبی) واگذار و این شرکت نوپا پراید را تا سال ۲۰۰۰ تولید کرد.

سپس شرکت کیا موتورز طی توافق‌نامه در ابتدای دهه هفتاد شمسی در شروع خط مونتاژ موتور (CKD) و در سال‌های بعد امتیاز تولید این خودرو و موتور را به گروه خودروسازی سایپا واگذار کرد.

پیشرانه خودرو پراید در ایران از نسل B یا بتا است و از سال ۱۳۸۲ با نظارت شرکت سایپا توسط شرکت زیمنس آلمان انژکتوری شد و سپس از سال ۱۳۸۹ تمهیداتی جهت افزایش ایمنی در بدنه خودرو لحاظ شد.

سایپا نیز تاکنون با استفاده از همان پلت فرم محصولات پراید نسیم (هاچ بک)، پراید صبا (سدان یا صندوق‌دار)، سایپا ۱۳۲، سایپا ۱۳۱، سایپا ۱۴۱و سایپا ۱۵۱ (وانت یا سایپا کارا)  را در کشورمان تولید کرده است.

مشخصات فنی موتور انژکتوری پراید قدیم یا همان پراید معمولی

برای پیشرانه پراید موتور ۴ سیلندر و ۸ سوپاپ ، موتور با آرایش خطی، بلوک از جنس چدنی و سیلندر از جنس آلومینیوم، تنفس طبیعی، حجم موتور ۱۳۲۲ سی سی، حداکثر قدرت در حدود ۶۳ اسب بخار در ۵۵۰۰ RPM  و حداکثر گشتاور ۱۰۳ نیوتن متر در ۲۸۰۰ RPM، شتاب صفر تا صد تقریبا ۱۵ ثانیه، پاشش انژکتور چند نقطه ای، مصرف سوخت ترکیبی (شهری + اتوبان) ۷ لیتر در صد کیلومتر، نسبت تراکم : ۸/۵ ، استاندارد آلایندگی یورو ۲، حجم باک ۳۷ لیتر دارای ریل مشترک سوخت، وزن خالص خودرو در حدود ۷۹۰ کیلوگرم، ظرفیت روغن موتور ۳/۴ لیتر با فیلتر البته رده بندی کلاس خودرو B سگمنت (segment) در خودرو دوگانه سوز با گاز CNG توان موتور در حدود ۵۳/۸ اسب بخار در ۵۵۰۰ RPM ثبت شده است.

تغیرات موتور پراید در خانواده ایکس ۱۰۰

پراید در خانواده ایکس ۱۰۰ اما تغییراتی نسبت به موتور قدیم این خودرو داشته است که مهمترین آن بهینه شده یا همان +HP  مخفف اسب بخار یا Horse Power  است که روی گل گیر خودرو و برروی قالپاق سوپاپ ها حک شده است. روی این موتور همچنین تمهیداتی جهت ارتقا موتور نیز انجام شده است که می توان به طرح جدید درب سوپاپ ها و همچنین مجموعه سرسیلندر و تغییرات طرح اسبک ها و تایپیت های هیدرولیکی (سیستم HLA)، ارتقا کاتالیست در فرمت یورو ۴ به همراه اکسیژن سنسور دوم (بعد از کاتالیست)، تغییرات در طرح پیستون و رینگ های پیستون و برنامه نرم افزاری جدید برای ECU و نسبت تراکم ۹/۷ به یک (این آیتم بسیار مهم است)، تغییرات درمانیفولد جهت افزایش حجم هوای ورودی و تغییرات در مکانیزم تسمه تایم و میل بادامک و استفاده از کوییک کانکتور در لوله های سوخت (کاهش قفل گازی) و تغییرات در پمپ سوخت البته با توجه به بهینه سازی پلت فرم و بدنه خودرو جهت ایمن سازی وزن خالص خودرو جدید به حدود ۸۵۰ کیلو گرم اشاره کرد. در نتیجه با این تغییرات توان پیشرانه پراید ۴ اسب بخار افزایش و به حدود ۶۷ اسب بخار رسید. در نوع دوگانه سوز یعنی خودرو بنزینی که کیت گاز CNG در آن بصورت سیستم انژکتوری گاز نصب شده وزن خالص خودرو در حدود ۹۲۰ کیلو گرم  و توان خودرو ۶۰.۵  اسب بخاردر ۵۵۰۰ RPM ثبت شده است.

خودرو پراید اما پیشرانه دیگری نیز دارد که بر روی پراید ۱۱۱ و ۱۳۱ و ۱۳۲ و ۱۴۱ نصب شده است. تغییراتی که  در این نسل از پیشرانه پراید انجام گرفته است به شرح زیر است.

مانیفولد هوای ورودی با متریال پلیمری جهت سبک سازی و کاهش افت روندگی هوا، طرح جدید درب سوپاپ و مجموعه سرسیلندر، تغییر طرح اسبک ها و استفاده از تایپیت هیدرولیکی، جانمایی کاتالیست در مانیفولد اگزوز جهت عملکرد بهتر کاتالیست و مانیفولد یک پارچه و طراحی سپر حرارتی جدید و همچنین اکسیژن سنسور دوم بعد از کاتالیست، تغییر طرح روی پیستون (صاف کردن سطح پیستون)، رینگ های جدید پیستون و نسبت تراکم ۱۰/۵ به یک ، تغییر اویل پمپ، استفاده از دینام یا آلترناتور ۹۰ آمپر و افزایش قطر مسیرهای سیستم خنک کاری موتور، بهبود سیستم خنک کاری، مجهز کردن موتور به شمع پایه بلندتر و نزدیک کردن به محفظه سرسیلندر، تغییر هندسه میل سوپاپ، برنامه نرم افزاری جدید برای ECU، کاهش زاویه در طراحی رانرها (راهگاه هوای ورودی) مانیفولد و جانمایی بهترموقعیت انژکتورها، تغیر طرح و جنس واشر سرسیلندر (واشر فلزی ۳ لایه)، کاهش وزن پیستون (وزن پیستون ۱۷۵ گرم) و اصلاح میزان باز بودن سوپاپ دود و هوا ( ۲۲۴درجه) این تغییرات موجب شده تا توان موتور ۴ اسب بخار افزایش یابد و مصرف سوخت استاندارد تقریبا تا ۶/۸ لیتردر هر صد کیلومتر برسد.

اولین نفر امتیاز دهید

نظر شما چیست؟

سایر نظرات

  • طاها | ۱ اسفند ۱۳۹۹ - ۵:۱۷ ق٫ظ

    سلام خسته نباشید عکس موتور کامل همینه ک داخل سایت هستش و قیمتش چند برای پراید صبامدل ۸۹ کاملشومیخوام و قیمت کامل گربکس چنده میشه خواهشا جواب بدین چون موتورو گیربکس ماشین مارا دزد برده ممنون میشم هر چ سریعتر پاسخ بدین

  • علی | ۱ شهریور ۱۴۰۱ - ۸:۲۰ ب٫ظ

    خواهشاً اطلاعات غلط ندید و مردم رو گمراه نکنید نسبت تراکم تمام موتورهای پراید ۹.۸:۱ و فقط طراحی پیستون فرق داره و آلترماتور با آمپر بالاتر به خاطر اینکه خودرو برق کم نیاره و فشار به باتری و برق خودرو وار نشود و از لحاظ وزن کمی باهم فرق داره.