ترمز ABS چیست و چه طور کار میکند
پیشرانه- ترمز ABS ایمنی برای ترمز در خودروها است که مانع قفل شدن چرخهای خودرو در هنگام ترمز گرفتن توسط راننده میشود. بهطور واضحتر این سیستم مکمل سیستم ترمز اصلی بوده و برای ایمنتر شدن تأثیرات مخرب ترمز از جهت سرنشین، عابر و خود خودرو مورداستفاده قرار میگیرد.
پیشرانه- ترمز ABS ایمنی برای ترمز در خودروها است که مانع قفل شدن چرخهای خودرو در هنگام ترمز گرفتن توسط راننده میشود. بهطور واضحتر این سیستم مکمل سیستم ترمز اصلی بوده و برای ایمنتر شدن تأثیرات مخرب ترمز از جهت سرنشین، عابر و خود خودرو مورداستفاده قرار میگیرد.
به گزارش وب سایت خبری پیشرانه سیستم ترمز معمولی بهنوبه خود سیستمی جهت کنترل خودرو است، حالآنکه همین سیستم ترمز ممکن است در حین عملکرد در مواجهه با شرایطی خاص، اعم از ترمزهای شدید در سرعتهای بالا موجب لغزش چرخها و سرخوردن خودرو شود، ازاینرو ترمز ABS عملکرد سیستم ترمز را در مقابل این آثار مخرب ایمن میکند.
چرا از ABS استفاده میشود؟
مشکل قفل شدن چرخها
یکی از خطرات رایج هنگام رانندگی با خودروها قفل شدن چرخهای آنها در زمان ترمزهای شدید یا در سطح جادههای لغزنده است. این امر باعث میشود مسافت ترمز افزایش پیداکرده و میزان اثرگذاری فرمان (زاویهٔ چرخهای جلویی خودرو) بر روی تغییر جهت خودرو بهشدت کاهش یابد. در شرایط بدتر اگر چرخهای عقبی نیز قفل شوند امکان انحراف کامل وسیلهٔ نقلیه بر اثر ناهمواریها و شیب سطح جاده وجود خواهد داشت و کنترل وسیلهٔ نقلیه را بسیار سخت خواهد کرد.
میتوان گفت در هنگام قفل شدن چرخها میزان بازدارندگی آنها از انحراف به طرفین به صفر میل میکند. علت این امر آن است که میزان اصطکاک ایستایی در آستانه حرکت بین زمین و لاستیک خودرو همواره از اصطکاک جنبشی آن بیشتری است. رانندگان باتجربه با درک این موضوع از روش ترمز کردن متناوب برای توقف خودرو استفاده میکنند. سامانهٔ ترمز ضد قفل تلاش دارد اثری مشابه روش ترمز کردن متناوب را بهصورت خودکار در هنگام ترمز گرفتن اجرا کند.
اجزاء سیستم ABS:
- حسگرهای سرعت: این حسگرها قفل شدن چرخها را تشخیص میدهد و به واحد کنترل اطلاع میدهد موقعیت این حسگرها در سر چرخها، پولوس ها و یا در دیفرانسیل قرار دارد.
- سوپاپها: در مسیر هر لوله ترمز سوپاپی وجود دارد که در حالت استاندارد باز، بسته و یا نیمهباز است که با توجه به اطلاعات ارسالی از حسگرها وضعیت آنها تغییر میکند.
- پمپ: پمپ وظیفه تأمین فشار مدار را بر عهده دارد.
- کنترلکننده یا واحد الکترونیکی: که با توجه به اطلاعات ارسالی از حسگرها وضعیت سوپاپ را تعیین میکند.
- مدولاتور: واحد عملگر سیستم ضد قفل
- لامپ هشداردهنده ABS: این لامپ بهصورت بصری نشاندهنده وجود یا عدم وجود ایراد در مدار الکترونی است.
انواع ترمز ABS
ترمز ABS به سه دسته تقسیم میشود: سیستمهایی با ۴ کانال و ۴ حسگر، سیستمهایی با ۳ کانال و ۳ حسگر و سیستمهایی با يک کانال و يک حسگر تقسيم میشود.
در نوع اول: که بهترين شکل ترمزهای ABS است، هرکدام از چرخها بهطور مجزا با يک حسگر و يک سوپاپ کنترل میشود.
در نوع دوم: ۲ چرخ جلويی بهطور مجزا کنترل میشود، اما برای چرخهای عقبی تنها يک سوپاپ و حسگر سرعتی در محور عقبی خودرو قرار میگیرد.
در نوع سوم: کنترل چرخهای فقط از طريق محور چرخهای پشتی و از طريق يک حسگر و سوپاپ انجام میشود.
اصول طراحی سیستم ترمز ABS
اصول طراحی سیستم ترمز ABS با درك كامل مشخصات اصطكاكی سطح تماس تایر و جاده است. در حالت عمومی بهمنظور كنترل اتوماتیك و خود به خودی عملكرد ترمز چرخهای خودرو با اندازهگیری پارامترهایی و مقایسه آنها با مقادیر مطلوب وابسته میتوان فرمانهای كنترلی مناسبی را اعمال كرد. سرعت زاویهای چرخ، میزان لغزش تایر، اختلاف سرعت تایر و خودرو و اختلاف سرعت تایر با تایرهای دیگر خودرو ازجمله پارامترهای در نظر گرفتهشده هستند.
حسگرهای دورانی چرخ تعیینکننده سرعت لحظهای دورانی چرخ خودرو است كه روی چرخهای محرك و متحرك نصب میشود. واحد كنترل الكترونیك مركز اصلی سیستم ضد قفل را تشکیل میدهد.
الگوریتم یا به زبان سادهتر برنامه عملكردی سیستم ضد قفل در این واحد قرار دارد و وظیفه آن، دریافت و پردازش اطلاعات بهدستآمده از حسگرها و فرمان مناسب به مدولاتور فشار است.
در این واحد سرعت و شتاب دورانی چرخها، مقدار لغزش تایرها، ضریب اصطكاك جاده و تایر محاسبه و یا تخمین زده میشود و متناسب با آن فشار هیدرولیكی ترمز چرخها تعیین و به مدولاتور اعلام میشود. مدولاتور واحد عملگر سیستم ضد قفل به شمار میآید و بسته به اینكه واحد كنترل الكترونیك چه حالتی را برای ترمز چرخ در نظر گرفته است، فعال میشود.
در خودروهای مجهز به سیستم ضد قفل معمولی بهطورکلی چهار حالت عملكردی وجود دارد.
۱ ترمز گیری معمولی خودرو كه در آن ABS فعال نیست و ترمز گیری عادی خودرو بدون دخالت سیستم آن انجام میشود و واحد كنترل الكترونیك هیچ جریانی به مدولاتور ارسال نمیکند.
۲ حالت كاهش فشار كه در آن ABS فعال است.
۳ حالت فشارثابت كه در این حالت ABS فعال و واحد كنترل الكترونیك از روی سیگنالهای دریافتی از حسگر دوران چرخ تشخیص میدهد كه سرعت دورانی و لغزش چرخ در حالت بهینه قرار دارد.
۴ حالت افزایش فشار كه در این حالت نیز ABS فعال است و فشار هیدرولیكی داخل سیلندر ترمز چرخ، نیاز به افزایش دارد. فشار هیدرولیكی ایجادشده در سیلندر اصلی، به سیلندر ترمز چرخ راه پیدا میکند و سبب افزایش فشار در سیلندر ترمز چرخ میشود.
از ویژگیهای اصلی سیستم ABS لامپ هشداردهنده است که دائماً خود را بهصورت الکترونیکی کنترل میکند. روی صفحهنمایش دهندهها مقابل راننده یک لامپ هشداردهنده وجود دارد که روی آن کلمه ABS نوشتهشده است. هرگاه اشکالی در عملکرد سیستم ABS ایجاد شود این لامپ روشن خواهد شد.
هنگام روشن شدن خودرو این لامپ حدود چهار ثانیه روشن خواهد شد که در این زمان سیستم مشغول کنترل کردن خود است. در صورت خاموش شدن لامپ سیستم عملکرد صحیح خود را داشته و در غیر این صورت روشن ماندن لامپ هشداردهنده چه قبل از حرکت و چه هنگام حرکت خودرو راننده را از بروز اشکال آگاه خواهد کرد.
نظر شما چیست؟