کره جنوبی
کیا K3 یا همان سراتو حالا توسط هرمس خودرو به ایران آمده است. مدل کی ۳ که بین کیا ریو کوچک و سدان خانوادگی متوسط کیا K5 قرار میگیرد، بر ارزش اقتصادی و تعادل تمرکز دارد.
صرفهجویی برجستهترین ویژگی آن محسوب میشود. در طراحی این خودرو نشانههایی از اسپرت بودن وجود دارد، اما حتی در نسخه اسپرت GT نیز هیجان زیادی ایجاد نمیکند.
این طراحی جذابی است، اما دیگر خیرهکننده نیست. بهویژه که امسال نسل جدید سراتو نیز به بازارهای جهانی با طراحی کاملاً مدرن و متفاوت عرضهشده که نسل قبلی را به حاشیه میراند.
کیا کی ۳ در بازارهای جهانی پیشرانههای مختلفی ارائه میدهد اما همچنان فاصله زیادی با خودروهای پرشتاب دارد. این خودرو مجهز به فناوریهای ایمنی متعددی است، اما چیزی که نوآورانه باشد در آن دیده نمیشود.
کیا K3 شبیه به یک فنجان قهوه اقتصادی از فروشگاههای زنجیرهای است؛ میتواند بهتر باشد. اگرچه مانند هیوندای الانترا N همخانواده خود پرشور نیست، اما صرفهجو، قابلاحترام، راحت و از همه مهمتر بسیار مقرونبهصرفه در بازارهای بینالمللی است.
کیا سراتو نسل چهارم ابتدا توسط کوشا خودرو در دور جدید واردات به کشورمان آمد اما حالا نسخه دیگری از آن با نام kia k3 توسط هرمس خودرو در ایران حاضر شده است. این نسخه دارای امکانات بیشتر و توان کمتر نسبت به سراتو کوشا خودرو است.
این خودرو پس از یک بهروزرسانی اساسی در سال ۲۰۲۲، بدون تغییرات اساسی وارد بازار شده و حالا در ایران حاضر است. تنها تفاوت، حذف پکیج فناوری GT در بازارهای جهانی است. این بسته شامل مجموعهای از فناوریهای کمکراننده موسوم به FCA Fusion بود که اکنون صرفاً بهصورت استاندارد در مدلهای GT با گیربکس اتوماتیک دوکلاچه ارائه میشود و در نسخه وارداتی هرمس خودرو وجود ندارد. قیمت جهانی کیا K3 مدل ۲۰۲۴ از ۲۰ هزار و ۸۱۵ دلار شروع میشود و بسته به نسخه و امکانات تا ۲۵ هزار و ۵۱۵ دلار افزایش مییابد.
کیا K3 در سایر کشورها عمدتاً با سه گزینه پیشرانه ارائه میشود: موتور ۲.۰ لیتری چهار سیلندر تنفس طبیعی با قدرت ۱۴۷ اسب بخار که توسط کوشا خودرو وارد کشور شده است. موتور ۱.۶ لیتری توربوشارژ چهار سیلندر با قدرت ۲۰۱ اسب بخار که قدرتمندترین موتور سراتو محسوب میشود و بالاخره موتور ۱.۵ لیتری تنفس طبیعی ۱۱۵ اسب بخاری که حالا در نمونه وارداتی هرمس خودرو دیده میشود.
موتور قدرتمند ۲۰۱ اسب بخاری توربوشارژ، K3 را به خودروهایی مانند فولکسواگن گلف GTI و هوندا سیویک Si نزدیکتر میکند اما مدل ۱.۵ لیتری تنفس طبیعی چنان قدرتی ندارد و صرفاً برای مصارف روزمره مناسب است. اگرچه این خودرو ازلحاظ سواری راحت است و پایداری مناسب دارد، اما هندلینگ آن بهاندازه طراحی بدنه الهامگرفته از کیا استینگر هیجانانگیز نیست، حتی در مدل GT اسپرت.
در یک آزمایش مقایسهای بین K3، هوندا سیویک Si و فولکسواگن جتا GLI، مشخص شد که رانندگی با K3 برای همگام شدن با رقبا نیاز به تلاش بیشتری دارد.
بنابراین مدل ۱.۵ لیتری با توان ۱۱۵ اسب بخار و گشتاور ۱۴۴ نیوتنمتر و گیربکس IVT نمیتواند خیلی رانندگی مهیج و هندلینگ اطمینانبخش در حد خودروهای اسپرت را فراهم کند؛ هرچند که برای کاربردهای خانوادگی و روزمره مناسب به نظر میرسد و مصرف سوخت پایینی دارد. کیا کی ۳ هرمس خودرو دارای باک سوخت ۵۳ لیتری و حداکثر سرعت ۱۹۰ کیلومتر بر ساعت است و احتمال میرود شتاب صفر تا صد آن نیز بیش از ۱۰ ثانیه باشد.
در مورد مصرف سوخت کیا کی ۳ هرمس خودرو نیز میتوان انتظار سوزاندن ۶.۵ لیتر بنزین در هر ۱۰۰ کیلومتر ترکیبی را داشت. البته شتاب صفر تا صد مدل ۲ لیتری تنفس طبیعی حدود ۸.۵ ثانیه بود؛ اما با موتور ۱.۶ لیتری ۲۰۱ اسب بخاری توربوشارژ، مدل GT شتاب بهتری با زمان ۶.۷ ثانیه ثبت کرده است.
طراحی داخلی این خودرو با ظاهر مینیمالیستی و مواد باکیفیت، تحسینبرانگیز است. صندلیهای عقب برای دو بزرگسال فضای کافی دارند و مسافرتهای طولانی بدون ایجاد ناراحتی امکانپذیر است. مدل پایه امکانات اولیه را ارائه میدهد، اما در مدلهای بالاتر، امکانات بیشتری افزوده میشود که خوشبختانه نمونه وارداتی هرمس خودرو نیز تجهیزات مناسبی دارد.
ازجمله کنترل خودکار دمای دوگانه و صندلیهای جلو با تهویه و گرمکن. با تمام صندلیها در جای خود، کیا K3 ظرفیت حمل هفت چمدان متوسط دستی را دارد که یک چمدان بیشتر از تویوتا کرولا و هوندا سیویک است.
این سدان کرهای تجهیزات مناسب و کاملی دارد که شامل موارد زیر است:
رادار هشدار برخورد از جلو، سامانه کمکی رانندگی در بین خطوط، رادار هشدار خروج از خطوط، سیستم هشدار خستگی به راننده، تنظیم هوشمند نوربالا و پایین، کروز کنترل تطبیقی هوشمند، سامانه کمکی رانندگی در بزرگراه، ایربگ های جلو و جانبی جلو و ایربگ پردهای، پایداری الکترونیکی، ترمز پارک برقی، سیستم کمکی شروع حرکت در سربالایی، سیستم پایش فشار باد لاستیک، سنسور پارک جلو و عقب، دوربین دندهعقب، چراغهای جلو LED، چراغ دیلایت LED، سانروف برقی ترمز پارک برقی و اتوهلد، کلید استارت هوشمند و ورود بدون کلید، سیستم تصفیه هوا اتوماتیک، دریچه تهویه مطبوع عقب، سنسور نور، تنظیم برقی آینههای بیرونی، آینههای جانبی تاشونده برقی با گرمکن، صندلی برقی راننده، صفحه آمپر رنگی، نمایشگر لمسی مالتی مدیا، روکش صندلی چرمی و… .
کیا K3 هرمس خودرو مجموعهای از امکانات ایمنی استاندارد را ارائه میدهد، ازجمله کروز کنترل تطبیقی که با استفاده از سیستم ناوبری سرعت خودرو را بر اساس پیچهای جاده تنظیم میکند و دارای تجهیزات ایمنی فعال است که امنیت آن را بالا میبرد. این خودرو در تستهای تصادف معتبر جهانی امتیازات بالای چهار یا پنج ستاره (از پنج ستاره) را به دست آورده که نشان از امنیت مناسب است.
این خودرو در آذرماه ۱۴۰۳ با قیمت علیالحساب یک میلیارد و ۷۶۰ میلیون تومان وارد سامانه یکپارچه خودروهای وارداتی شده که احتمالاً قیمت نهایی آن برای مصرفکننده به دو میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان خواهد رسید.
موتور | ۴ سیلندر ۱۶ سوپاپ |
حجم موتور | 1.5 لیتری |
تنفس موتور | تنفس طبیعی |
انتقال نیرو | دیفرانسیل جلو |
حداکثر قدرت | 115 اسب بخار |
حداکثر گشتاور | 144 نیوتن متر |
جعبه دنده | IVT |
شتاب ۰ - ۱۰۰ | 10.3 ثانیه |
مصرف سوخت داخل شهر | |
مصرف سوخت ترکیبی |
نظر شما چیست؟