آیا آذر می تواند قفل واردات را بشکند؟

چهارشنبه - 5 مهر 1402

پیشرانه – وزارت صمت تا آذر پیش رو برای خود زمان خریده است؛ یعنی حداقل ۳ ماه دیگر برای تحویل و عرضه خودروهای وارداتی وقت دارد: اما با توجه به وضعیت امروز بازار، آیا آذر می تواند قفل واردات را بشکند؟

پیشرانه – وزارت صمت تا آذر پیش رو برای خود زمان خریده است؛ یعنی حداقل ۳ ماه دیگر برای تحویل و عرضه خودروهای وارداتی وقت دارد: اما با توجه به وضعیت امروز بازار، آیا آذر می تواند قفل واردات را بشکند؟

به گزارش وب سایت خبری «پیشرانه» از خرداد فاطمی امین و شهریور زمان ورود خودروهای وارداتی به آذر موکول شده است.
با توجه به مجوز خروج از گمرک برخی مدل از خودروهای وارداتی و همچنین شنیده‌ها به نظر می‌رسید که حداقل تکلیف قیمت و زمان عرضه این خودروها مشخص شود. اما نه تنها خبری نشده است بلکه به نظر همچنان مسیر ورود این خودرو پر از سنگلاخ و دست انداز است.
با این حال حدود یک ماه پیش، در حاشیه تحویل نمادین خودروهای وارداتی، معاون وزیر صمت در خصوص چالش‌های موجود و معضل بغرنج کمبود ارز گفت: ” با همراهی بانک مرکزی این تعهد را می‌دهیم که تا اواخر آذر ماه همه تعهدات ثبت‌نامی در خصوص خودروهای وارداتی را پاسخگو باشیم.
مهدی ضیغمی اظهار کرد: تاکنون حدود ۵ هزار دستگاه خودرو به کشور وارد شده است و بسیاری از شرکت‌هایی که در انتظار طی کردن مراحل تأییدیه استاندارد، گمرک و محیط زیست بودند این تأییدیه را دریافت کرده‌اند، بنابراین با توجه به تسریع صدور این تأییدیه‌ها حجم اصلی واردات از آخر ماه جاری و ماه آینده آغاز می‌شود. بر این اساس حدود ۱۰ هزار خودرو در مرحله تولید و در مرحله بارگیری برای آمدن به ایران است.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران افزود: در حال حاضر بیش از ۷۰ هزار خودرو ثبت سفارش شده و واردات این خودروها از محل صادرات غیرنفتی و همچنین محل ارزهای خارج از کشور از سوی بانک مرکزی به خوبی در حال تخصیص به متقاضیان است.
وی ادامه داد: امیدواریم با منابعی که فراهم می‌شود در زمستان امسال بتوانیم در هر ماه تا ۲۰ هزار خودرو وارد کشور کنیم.
ضیغمی تصریح کرد: ۳۵ شرکت برای واردات خودرو تأیید شده‌اند که از این تعداد ۱۸ شرکت ثبت سفارش واردات انجام داده‌اند و ۱۴ شرکت تاکنون اقدام به واردات خودرو کرده‌اند و یا در حال واردات هستند.
مدیر طرح واردات خودروی وزارت صمت اظهار کرد: تقریباً از همه کشورها ثبت سفارش خودرو انجام شده است و منعی برای واردات به جز ممنوعیت‌های ابلاغی وجود ندارد و تا روزهای آینده نیز خودروهای تویوتا و نیسان نیز ترخیص خواهند شد.
ضیغمی افزود: با اتفاقاتی که در بحث ترخیص افتاده و با همراهی بانک مرکزی این تعهد را می‌دهیم که تا اواخر آذر ماه همه تعهدات ثبت‌نامی در خصوص خودروهای وارداتی را پاسخگو باشیم.
وی با بیان اینکه ۳۳ هزار نفر برای خودروهای وارداتی ثبت‌نام کرده بودند، بیان کرد: با انصراف ۲ هزار نفر اکنون باید تعهدات‌مان را نسبت به ۳۱ هزار نفر پاسخگو باشیم و با مدلی که پیش می‌رود امیدواریم این خودروها همانطوری که گفته شد تا آخر آذر تحویل داده شود همچنین امید داریم تعداد قابل توجهی خودروی هیبرید و هیبرید پلاگین نیز وارد شود.
معاون وزیر صمت با بیان اینکه در خصوص ثبت سفارش، تأیید و تخصیص منابع مشکلی وجود ندارد، گفت: فکر نمی‌کنم واردات ۲۰۰ هزار خودرو تا پایان سال محقق شود ولی با توجه به احتمال واردات خودروهای کارکرده پیش‌بینی می‌شود تا آخر سال رکورد واردات خودرو شکسته شود ضمن اینکه این پیش‌بینی وجود دارد که سال آینده واردات ۲۰۰ هزار خودرویی که قبلاً اعلام شده بود محقق شود.”
با احتساب صحبت های ضیغمی در بدترین حالت باید تا پایان سال حداقل ۳۱ هزار خودروی وارداتی تحویل داده شود. آیا این امر امکان پذیر است؟ البته برای بروز مجدد رخدادهای سنگین گذشته باید نسبت به تحقق این وعده و تعهد امیدوار بود. ولی واقعیت چیز دیگری می‌گوید.
به نظر می‌رسد موانع موجود و حجم واردات و همچنین چالش‌های عرضه خودروهایی که وارد کشور شده‌اند را باید به عنوان یک واقعیت تلخ پذیرفت.
با سرعت و فرمانی که وزارت صمت پیش می رود نمی‌توان نسبت به این وعده خوشبین بود.
در واقع باید در انتظار یک معجزه بود. چرا که همچنان اصلی‌ترین معضل و مشکل، تامین ارز به قوت خود باقی است. هنوز منابع مورد نیاز تخصیص داده نشده است.
در این میان نباید از تولید داخل و چالش هایی که دارد هم غافل شد.
با این وجود بعید است که وزارت صمت بتواند در زمان پیش رو تمام موانع را برطرف و ماراتن واردات را به پایان برساند.
در این وضعیت تنها باید امیدوار بود به خاطر تحقق درآمدی که دولت در لایحه بودجه دیده است آذر بتواند قفل واردات را بشکند.
در غیر این صورت معلوم نیست که بازار چه سمت و سویی پیدا می‌کند، خودروسازان چه می‌شوند و بهانه جدید برای خرید زمان چه خواهد بود؟

نوشته :مهدی اسدی

اولین نفر امتیاز دهید

نظر شما چیست؟